ЄС допоможе Україні експортувати сільськогосподарську продукцію

Єврокомісія презентувала комплекс заходів, які допоможуть Україні експортувати сільськогосподарську продукцію. Зокрема зерно.

План дій зі створення «Шляхів солідарності» також повинен забезпечити Україні можливість імпортувати необхідні їй товари — від гуманітарної допомоги до кормів для тварин і добрив.

Як зазначається в повідомленні, внаслідок вторгнення Росії в Україну і блокади нею українських портів, українське зерно та інші сільськогосподарські товари вже не можуть бути доставлені за призначенням. Така ситуація загрожує глобальній продовольчій безпеці, тому терміново необхідно створити альтернативні логістичні маршрути з використанням усіх відповідних видів транспорту.

Комісарка з питань транспорту Адіна Велян сказала: «20 мільйонів тонн зерна повинні залишити Україну менш ніж за три місяці, використовуючи інфраструктуру ЄС. Це колосальний виклик, тому необхідно скоординувати і оптимізувати логістичні ланцюги, встановити нові маршрути і уникати, наскільки це можливо, затримок».

Незважаючи на екстрені зусилля ЄС та його країн-членів, спрямовані на полегшення перетину кордону між Україною та ЄС, тисячі вагонів і вантажівок з українського боку чекають на митне оформлення.

В середньому поточний час очікування для вагонів становить 16 діб, а на деяких кордонах — до 30 діб. Багато готового до експорту зерна все ще зберігається і затримується в українських силосах.

Для усунення цих перешкод і створення «Шляхів солідарності» Єврокомісія, спільно з країнами-членами, працюватиме в короткостроковій перспективі над наступними пріоритетними заходами:

Читайте також


Людство входить у фазу глобального конфлікту по всій планеті — Юрій Буздуган

Іран атакував балістичними ракетами Ірак біля консульства США. Своєю чергою, міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс вважає, що попереду на світ чекає ще складніший період, аніж зараз, і Британії з союзниками варто готуватися до серйозних загроз і подбати, щоб їхня міць виглядала переконливим фактором стримування. Чи розпочнеться нова світова війна та як це вплине на Україну, розбиралися з експертом-геополітиком Юрієм Буздуганом.