Україну може очікувати демографічна криза

Через виїзд за кордон великої кількості жінок та дітей Україну може очікувати демографічна криза. Щоб її уникнути, потрібно не втрачати зв’язок з українськими біженками та стимулювати їх надалі повертатись в Україну.

Про це сказала директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України, академік Елла Лібанова.

За її словами, для українських вимушених переселенок із дітьми рішення повернутися або залишитися за кордоном пов'язане виключно з питанням безпеки.

«Допоки тривають обстріли по всіх регіонах країни, жінки з дітьми не повертатимуться з-за кордону. Якщо бойові дії в Україні затягнуться на невизначений термін або декілька років, жінки, які разом із дітьми вимушено виїхали з країни за кордон, адаптуються до життя в інших країнах. А потім, після перемоги, цілком можливо, до них приєднаються українські чоловіки. В результаті, Україна може втратити цілі українські сім’ї», — сказала Лібанова.

Вона зауважила, що в Україні, з цілком зрозумілих причин, може впасти народжуваність. Водночас, європейські країни можуть значно покращити власну демографічну ситуацію завдяки українським переселенкам, що вимушені народжувати за кордоном.