Путін змушений домовлятися із Києвом — Шольц

Росія зазнає поразки у розв’язаній проти України війні і має зрозуміти, що вона не має іншого виходу, як домовлятися з Києвом.

«Росія не досягла жодної зі згаданих на початку війни цілей. Україна не завойована, але захищається з великою майстерністю, мужністю та самопожертвою. НАТО не відступило, а фактично збільшило свої сили на східному фланзі альянсу. А коли Фінляндія та Швеція приєднаються до НАТО, альянс стане ще міцнішим. Самі російські військові зазнали значних втрат, набагато більше, ніж за десятиліття кампанії Радянського Союзу в Афганістані. Путіну має поступово стати зрозумілим, що єдиний вихід із цієї ситуації — домовитися з Україною», — сказав глава уряду ФРН.

Перед цим Шольц провів телефонну розмову з Путіним. Він зазначив, що не відчув під час цієї розмови жодних змін у настроях кремлівського керівника.

На думку Шольца, у якийсь момент Росія має зрозуміти, що єдина ймовірна можливість зняття санкцій — це угода з Україною. І це не може бути продиктований, нав'язаний Москвою Україні світ.

Глава німецького уряду наголосив: умови миру, наміри відновити суверенітет над анексованим Кримом та подібні питання Україна вирішує сама.

«Ми не можемо вести переговори від їхнього імені, так чи інакше», — заявив політик.

При цьому Шольц запевнив, що Німеччина продовжуватиме надавати допомогу Україні, зокрема зброєю та посилювати санкції.

«Оскільки наша мета полягає в тому, щоб спроба російського вторгнення провалилася. Це — орієнтир для наших дій», — сказав канцлер. На зауваження, що санкції не мають великого ефекту, Шольц заявив, що це помилкове враження. Він також запевнив, що Берлін не ухвалить жодних рішень, які можуть призвести до прямого протистояння між НАТО та Росією.

Шольц переконаний, що Путін діє нераціонально, «сама Росія та весь світ платять дуже високу ціну за шалену ідею Путіна про розширення російської імперії».