Делегація України взяла участь у засіданні Старших посадових осіб Празького процесу

12−13 травня 2022 року відбулося чергове засідання Старших посадових осіб Празького процесу. Позицію України представили працівники Міністерства закордонних справ України та Державної міграційної служби України, які брали участь у заході онлайн.

Делегація України взяла участь у засіданні Старших посадових осіб Празького процесу

Основною метою заходу став обмін думками між представниками країн-учасниць щодо ключових елементів нового проекту Міністерської декларації Празького процесу та Плану заходів на 2023−2027 роки з оцінками наслідків неоголошеної рф війни проти України, насамперед — безпрецедентної кількості громадян України, які вимушено тимчасово залишили територію держави в пошуках прихистку в ЄС.

Учасники заходу підтримали зусилля, відданість та героїзм українських громадян, які вони віддають для захисту територіальної цілісності та суверенітету України. Представники України висловили позицію, що подолання міграційної кризи має відбуватися спільно Україною та країнами ЄС, поєднуючи військові перемоги із розробкою подальших перспектив та планів щодо відбудови української держави та реінтеграції українських громадян, які повертатимуться додому. Довідково: Празький процес є цільовим політичним процесом, що забезпечує діалог з питань міграції та просуває міграційне партнерство серед країн Європейського союзу, країн Шенгенської угоди, Східного партнерства, Західних Балкан, Центральної Азії, Росії та Туреччини.

Зустрічі старших посадових осіб Празького процесу проходять не рідше одного разу на рік та мають на меті підготовку ґрунту для міністерських конференцій, моніторингу реалізації поточних дій і оцінки результатів вже завершених дій, а також для підготовки рішень чи рекомендацій щодо рішень у напрямах політики у майбутньому.

Основними принципами та сферами співробітництва держав-учасниць Празького процесу є:

— запобігання незаконній міграції та боротьба з нею;- просування інтеграції мігрантів, які проживають на законних підставах у суспільствах, що їх приймають;- просування реадмісії, добровільного повернення та сталої реінтеграції;- робота над міграцією та мобільністю, як позитивними силами розвитку;- розгляд питань законної міграції та мобільності з акцентом на трудовій міграції;- зміцнення потенціалу у сфері надання притулку та міжнародного захисту.