Третина людей в Криму є україноорієнтованими — експерт

Близько третини населення Криму, які є громадяни України, орієнтовані на Росію, також третина людей є україноорієнтованими.

Про це під час прямого етеру на i-ua.tv заявив економічний експерт, експерт з питань тимчасово окупованих територій Юрій Смелянський.

«Близько третини населення Криму, які є громадяни України, орієнтовані на Росію. Третина громадян у своїх рішеннях та поведінці орієнтуються виключно з оцінок якості свого життя та його перспектив. До речі, в цілому, таких людей на земній кулі більшість. Ще третина людей в Криму — україноорієнтовані. Тож питання реінтеграції це вплив на свідомість людей, які орієнтовані на якість свого життя та на людей, які є російськооріентованими. Або ми змінюємо їх свідомість або включаємо запобіжники, які не дадуть їм можливості впливати на свідомість великих мас людей в Криму чи в Україні», — каже Юрій Смелянський.

За його словами, запобіжником може стати закон про колабораціонізм. Але українська влада понад 8 років його не хоче приймати. Але тут слід врахувати, що в Криму знаходилося понад 2 млн громадян на початок окупації. Третина з них проросійська.

" Це десь 800 тисяч громадян. Беремо з них 400 тисяч, бо інша — неповнолітні діти. Питання, чи ми готові посадити 400 тисяч людей за грати? До цього треба додати Донбас, Харківщину та інші окуповані області. Чи готова до цього наша тюремна система. Тому завдання не по в’язницям розсадити. Завдання включити запобіжники, які не дають можливості тим людям впливати на свідомість інших громадян. Зокрема, треба позбавити їх права займати відповідні посади, позбавити права бути депутатом, чиновником. Також позбавити права займатися окремими видами діяльності. Наприклад, журналістика, виховання, психологія", — підкреслює Юрій Смелянський.

За його словами, інформація про те, що окупанти масово почали тікати з Криму та продавати нерухомість — неправда.

«Сьогодні на Південному березі Криму немає можливості купити житло. Є пропозиції з продажу, але за дуже високими цінами, що вони не по кишені людям. Є питання, що ми будемо робити з цими новобудовами, які з’явилися в період окупації. Вони будувалися для того, щоб забезпечити житлом офіцерів та їх родин, а також окупаційних чиновників. Ще одне питання? Які грошові одиниці будуть використовуватися в деокупованому Криму? Нагадаю, що після окурації в 2014 році на півострові до травня українські банки працювали в Криму. Чи будуть продовжувати деякий час працювати в Криму російські банки? Як будуть обмінювати рублі на гривню? Яким чином будуть повертатися українські банки в Крим та чи не готуємося до цього? Всі ці питання потрібно піднімати вже зараз. Влада повинна вже зараз виробити протоколи дій, хто і за що відповідальний», — резюмує Юрій Смелянський.