Від троїстої музики до фольк-року

19 листопада в Українському домі, що на Європейській площі столиці, відбудеться Київ-етно-мюзік-фест «Віртуози фолку». У департаменті культури КМДА організатори фестивалю зустрілися з представниками ЗМІ і розповіли про майбутній музичний форум.

Від троїстої музики до фольк-року

Новий фестиваль прагне об’єднати всіх, хто у своїй творчості звертається до скарбів української народної музики, створивши широкий майданчик для спілкування. Як зазначено у творчій концепції фестивалю, головна мета — «популяризація, розвиток та напрацювання оригінальних напрямків сучасної музики на основі українського „етно“…, відтворення традиційної народнопісенної спадщини України в авторських версіях та імпровізаціях сучасними засобами музичної виразності, зберігаючи всю особливість та неповторність фольклорного матеріалу».

Девіз фестивалю — «Від троїстої музики — до фольк-року».

До участі у пісенному святі запрошені і окремі виконавці, і ансамблі (гурти), які виступатимуть у трьох номінаціях: сольний або ансамблевий спів (a capella або з супроводом); солісти-інструменталісти (етно-духові інструменти, цимбали, старосвітська бандура, кобза Вересая, торбан, ліра, бандура академічна, струнно-смичкові інструменти); інструментальні та вокально-інструментальні ансамблі (гурти) (допускається поєднання акустичних та електроінструментів).

До участі у фестивалі зголосилися Ніна Матвієнко, учасники проекту Jazz Kolo, Ілларія, Ірина Шинкарук, Олесь Журавчак (етно-духові), Олена Кулик та ансамбль «Дніпро», Роман Гриньків (бандура), TaRuta, Петро Сказків (цимбали), Тоня Матвієнко, Руслана Лоцман, The Doox, Кирило Стеценко (скрипка) та інші.

У рамках фестивалю заплановані творчі лабораторії, майстер-класи, виставки майстрів народної творчості та майстрів із виготовлення музичних інструментів, презентації друкованих видань, творчі зустрічі з діячами культури та мистецтва, науковцями тощо. Працюватимуть кілька фестивальних локацій.

Автор проекту — співачка, народна артистка України Олена Кулик. Засновники та організатори — Київський академічний ансамбль української музики

«Дніпро» і Олена Кулик. Партнер фестивалю — ДП «Національний центр ділового та культурного співробітництва «Український дім».

Фестиваль відбувається за підтримки Міністерства культури України, департаменту культури КМДА та за сприяння Національної всеукраїнської музичної спілки, Національної спілки кобзарів України, Товариства зв’язків з українцями за межами України «Україна-Світ», Національної Ради жінок України.

Пропонуємо уривки з виступів учасників прес-конференції.

Любомир Матейко

, виконавчий директор фестивалю, художній керівник Київського академічного ансамблю української музики «Дніпро»:

«Сьогодні наше покоління має передати дітям українську (автентичну) пісню, музику, традиції, але цікаво, оригінально, достойно! Як Микола Леонтович, який наш знаменитий автентичний „Щедрик“ зробив світовим шедевром. Тішуся, що віднедавна почали з’являтися молодіжні етногурти, які сміливо експериментують з народною піснею, роблять це з великою повагою, пошаною і любов’ю до неї. І наш фестиваль покликаний створити таку атмосферу спілкування, де всі ми: „автентики“, „академісти“ і „етноекспериментатори“ зможемо зустрітися, обмінятися досвідом і пограти нашу „класну“ українську музику».

Олена Кулик

, автор проекту та генеральний директор фестивалю, директор Київського академічного ансамблю української музики «Дніпро»:

«Чим більше ми займалися творчістю, тим частіше виникало бажання об’єднати традиційні колективи, які виконують музику на народних інструментах. Цього року Департамент культури КМДА підтримав нашу ідею фінансово і організаційно. Вдячні Українському дому, що став нашим партнером.

Ідея фестивалю полягає в піднесенні виконання традиційної української народної пісні на якісно новий професійний рівень. Наша мета, щоб після фестивалю народилися нові напрями на основі українського етно, щоб підняти імідж української музики на світовому рівні. Хочемо в перспективі в рамках фестивалю проводити конкурси, запрошувати на нього гостей з інших країн, щоб Київ став центром спілкування етнічних культур".

Олесь Журавчак

, арт-директор фестивалю:

«У рамках фестивалю з 10-ї до 18-ї години фойє Українського дому перетвориться на постійно діючу комунікаційну площу або концертно-творчу лабораторію. Окремий блок — виставка цимбалів, майстер-клас гри на цих музичних інструментах. Інший розділ — усе, пов’язане з бандурою та кобзою, тут будуть і традиційні інструменти, і новітні напрями — електро-бандури. Будуть блоки, присвячені сопілковим інструментам, троїстим музикам та скрипалям.

Як завжди на таких фестивалях, будуть традиційні майстер-класи. Думаємо про сімейний відпочинок, аби було цікаво і дітям, і дорослим. У фойє виступатимуть колективи, що подали заявки на участь у фестивалі. А на великий сцені у цей час відбуватиметься прослуховування і відбір учасників для великого гала-концерту, що розпочнеться о 18.00. Для тих, хто не зможе його переглянути наживо, ми організуємо онлайн-трансляцію".

Фото автора

Від троїстої музики до фольк-року
Від троїстої музики до фольк-року