Світ радіє!

Завершальним акордом Різдвяно-новорічних свят стала концертна програма JOY TO THE WORLD (Радість світу!) від Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва. Назву концерту обрали за назвою однієї з найпопулярніших різдвяних пісень, в якій йдеться про радість, яку переживає світ, очікуючи народження Спасителя.

Світ радіє!

Відкрили концерт чарівним вальсом Йоганна Штрауса-сина «На прекрасному блакитному Дунаї» у виконанні симфонічного оркестру театру (диригент Володимир Врублевський). Цього вечора неодноразово звучала святкова музика найвідомішого представника династії Штраусів. Глядачі мали змогу також насолодитися його польками «Тік-так» і «Трік-так». До речі виконання другої польки можна було не лише почути, але й побачити у постановці Тетяни Боровик завдяки артистам балету Крістіні Бакляк, Лілії Красницькій, Анастасії Романицькій, Владиславу Євтушенку (лауреат Міжнародного конкурсу), Володимиру Липцю та Мирославу Черноусу. Крім цього балетна трупа театру подарувала початок ІІІ дії балету «Лебедине озеро» та «Вальс квітів», адажіо і фінальний вальс з балету «Лускунчик» Петра Чайковського — хореографія Валерія Ковтуна.

Серед останніх прем’єр театру чи не найбільшу прихильність глядачів здобула опера «Богема». А під час концерту глядачі вітали оплесками заслужену артистку України Наталю Пелих, яка виконала вальс Мюзетти з цього одного з найвідоміших оперних творів Дж. Пуччіні. Створити святковий настрій також допомогли мелодії Л. Андерсона «Дрібничка» і «Поїздка на санчатах».

Бурхливими оплесками публіка зустріла хор театру, який у глядацькій залі виконав колядку з опери М. Римського-Корсакова «Ніч перед Різдвом». А кульмінацією концерту напевне став «Щедрик» М. Леонтовича, що набув широкої популярності в усьому світі. Принагідно зазначимо, що 1921 року «Щедрик» уперше був виконаний на концерті в Карнегі-холі в Нью-Йорку. Ця пісня настільки сподобалася американцям, що в 1936 році американець українського походження Петро (Пітер) Вільховський, який працював для радіо NBC, створив англійську версію слів до «Щедрика». Пісня нагадувала Вільховському передзвін і він зафіксував цей образ у своїх віршах. Пізніше пісня закріпилася в музичній культурі західних країн під назвою «Колядка дзвонів». І досі американські хори, професійні і непрофесійні, співають цей твір як колядку на Різдво. Колядка широко використовується в рекламі, а також в американських фільмах та телесеріалах. Під час концерту прозвучала оригінальна версія «Щедрика».

Продовжила цю тему різдвяна пісня «Спи, Ісусе» (солістка, лауреат Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів Дар’я Литовченко). Після цього у виконанні хору і оркестру прозвучали популярні американські мелодії «Біле Різдво» аранжування Дж. Вільямса (соліст Сергій Макієнко), «Різдвяна пісня» аранжування Дж. Раттера (солістка лауреат Міжнародного конкурсу Алла Пригара), «Нехай іде сніг» Дж. Вільямса (соліст Сергій Макієнко) і «Радість світу!» М. Вілберга. А завершився концерт «Маршем Радецького» Йоганна Штрауса-батька.

Різдвяний концерт «Радість світу!» став результатом роботи колективу однодумців, зокрема Віталія Пальчикова (режисер-постановник), Сергія Голубничого і Євгена Воронка (диригенти-постановники), Анжели Масленнікової (хормейстер-постановник), заслуженого художника України Людмили Нагорної (художник-постановник), народної артистки України Тетяни Боровик (балетмейстер-постановник) та інших. А диригував програмою концерту головний диригент театру — маестро Володимир Врублевський.

Фото надані театром

Світ радіє!
Світ радіє!