Брюнетка чи блондинка?

Арт-центр імені Івана Козловського нещодавно запросив усіх шанувальників музичного мистецтва на концерт «Звуки мюзиклу», під час якого прозвучали світові хіти у виконанні солістів Національної оперети України.

Брюнетка чи блондинка?

Арт-центр імені Івана Козловського нещодавно запросив усіх шанувальників музичного мистецтва на концерт «Звуки мюзиклу», під час якого прозвучали світові хіти у виконанні солістів Національної оперети України.

Протягом години глядачі могли забути про всі свої проблеми і поринути у чарівний світ мюзиклу, жанру, що виник внаслідок розвитку американської та європейської оперети, порушення сталих традицій та канонів, розширення різноманітних кордонів, засобів вираження та ефективності. Окрім оперети, на мюзикл великий вплив справили такі жанри як комічна опера, водевіль і бурлеск, а також естрадні музичні стилі та напрямки ХХ і початку ХХІ століття.

Він більш розкований стилістично і різноманітніший у складі оркестру, в ньому знайшло визнання багато прийомів симфо-джазу, а також сучасніші напрямки, що вимагають гострих епатажних барв та електроакустичної апаратури. У мюзиклі переплітаються діалоги, пісні, музика і шоу, важливу роль відіграє хореографія. Хореографія мюзиклу відрізняється від балетних та салонних танців оперети. Для мюзиклу характерні гостра драматична колізія, більша динамічність дії, різноманіття пісенних та музичних форм.

Мюзикли, на відміну від оперети, практично не мають власної драматургії. Їхня основа, зазвичай, літературні твори, або змінені лібрето (у тому числі лібрето оперет) та оброблені твори, створені спочатку для драматичного театру.

В останні роки жанр мюзиклу посідає все помітніше місце в репертуарі Національної оперети України. Любов тисяч глядачів протягом останніх років здобули мюзикли «Моя чарівна леді», «Бал у Савойї», «Звуки музики», «Скрипаль на даху», «У джазі тільки дівчата». Вже стало доброю традицією щороку проводити у театрі вечори мюзиклу. А нещодавно такі вечори стали відбуватися і в Арт-центрі Івана Козловського, що є структурним підрозділом провідного музичного театру країни.

Програма концерту складалася з 17 номерів, що плавно перетікаючи з одного в інший гармонійно склали єдине ціле. Перед ліричним героєм, роль якого виконував лауреат міжнародних конкурсів Кирило Басковський, стояло непросте завдання: кому надати перевагу, вишуканій брюнетці (заслужена артистка України Ірина Беспалова-Примак) чи чарівній блондинці (лауреат міжнародних конкурсів Тетяна Дідух). Актори змогли переконати публіку, що не лише мають чудові голоси, а ще й талант драматичних акторів. І хоча більшість номерів звучало англійською мовою, але й без слів було зрозуміло, що мова йде про прекрасне почуття — кохання.

Слухачам дуже сподобалися мелодії з мюзиклів «Дев'ять» М. Йєстона, «Русалонька» А. Менкена, «Джеккіл і Хайд» Ф. Валхорна, «Анна Кареніна» Д. Левіна, «Мері Поппінс» братів Шерманів. Мелодія «Я хочу танцювати» нагадала про мюзикл «Моя чарівна леді» Ф. Лоу, що вже більше десяти років один з найпопулярніших в репертуарі Національної оперети України. А завершився концерт першим виконанням в Україні мелодії з мюзиклу «Анастасія», світова прем’єра якого відбулася минулого року.

Як зізналися виконавці, в їхніх творчих планах нові музичні вечори, присвячені чарівному жанру мюзиклу.

Фото автора