Салонна музика у Києві

Колонна зала Національної філармонії України 21 жовтня перетвориться на музичний салон, в якому прозвучать улюблені твори європейських аристократів.

Салонна музика у Києві

Колонна зала Національної філармонії України 21 жовтня перетвориться на музичний салон, в якому прозвучать улюблені твори європейських аристократів.

Традиції салонного музикування зародилися у палацах знаті Франції та Австрії. Почесним гостем віденських аристократів був Л. Бетховен. Незважаючи на сварливу вдачу, він частенько бував у будинку князя Карла Ліхновського і виконував для великосвітської публіки нові фортепіанні твори. «Весняну» сонату для скрипки та фортепіано композитор присвятив іншому покровителеві — графу Моріцу фон Фріцу. Вона увійшла до репертуару не тільки скрипалів, а й флейтистів.

Оперний композитор Г. Доніцетті сонату для флейти та фортепіано до-мажор присвятив дворянці Маріанні Пезоллі-Грататоллі, яка звільнила його від військової повинності. Частим гостем музичних салонів Відня був Ф. Шуберт. Його музичні вечори називалися шубертіадами. На них композитор частенько акомпанував співакам, бо написав понад 600 пісень. Одна з них — «Зів'ялі квіти» на слова поета-романтика В. Мюллера лягла в основу чуттєвих Варіацій для флейти та фортепіано мі-мінор.

Французький композитор бельгійського походження С. Франк отримав всесвітнє визнання завдяки сонаті для скрипки та фортепіано ля-мажор, яку подарував скрипалеві Е. Ізаї на день його весілля. Світова прем’єра відбулася у брюсельському «Артистичному гуртку».

Усі ці твори прозвучать у Києві у виконанні флейтиста Юрія Шутка, який грає на золотому інструменті, та піаніста, професора НМАУ Юрія Кота. «Вибір програми не випадковий, — стверджує Ю. Шутко. — Адже філармонійна зала колись належала Будинку купецького зібрання, де відбувалися бали-маскаради й музичні вечори. Її витончений інтер’єр, прекрасна акустика під час виконання шедеврів 19 століття дозволить слухачам подумки перенестися в минуле і побувати у кращих салонах Відня та Парижа».