У тридцять все тільки починається

У Центрі культури і мистецтв СБУ відбулися урочисті заходи з нагоди 30-річчя від дня заснування Київського академічного театру українського фольклору «Берегиня».

У тридцять все тільки починається

У Центрі культури і мистецтв СБУ відбулися урочисті заходи з нагоди 30-річчя від дня заснування Київського академічного театру українського фольклору «Берегиня».

Театр був заснований 1988 року з ініціативи народного артиста України, лауреата Міжнародної премії ім. Івана Огієнка Миколи Буравського. До створення колективу долучилися Національні спілки письменників та композиторів України, а також Інститут фольклору та етнографії ім. Максима Рильського.

Завдяки таким колективам як «Берегиня» ми можемо подовжувати життя наших пісень. Робити так, щоб український фольклор був не просто як експонат на поличках музеїв, а ми могли його чути, підспівувати разом з талановитим колективом, аби фольклор жив у наших серцях.

Як і належить в такий святковий день лунало багато привітань. Від Національної всеукраїнської музичної спілки та ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка артистів привітав заслужений працівник культури України Петро Андрійчук. На його переконання «Берегиня» — передвісник незалежності України. Їй аплодували глядачі не тільки України, але й інших країн Європи та інших континентів. Вона черпає свою творчість з глибинних народних джерел. А потім ці твори з успіхом виконують Національний заслужений академічний український хор ім. Григорія Верьовки та Національний заслужений академічний ансамбль танцю України ім. Павла Вірського, вони надихають на створення нових опер Євгена Станковича.

За словами заступника начальника департаменту культури КМДА Миколи Шуляка поєднавши слова, музику і танці митці «Берегині» показують найхарактерніші риси українського народу: життєрадісність, любов до задушевної лірики і дотепний гумор. Кожен номер у виконанні колективу це не зразок архаїчного, а живий струмінь вічно молодого, невмирущого українського мистецтва.

З музичним привітанням на свято завітали колеги «Берегині» — Народний чоловічій хор «Чумаки» Товариства «Знання України», який теж нещодавно відзначив своє тридцятиріччя. Ще одним музичним подарунком став виступ керівника фольклорного ансамблю «Кралиця», професора Івана Синельникова та заступника декана музичного факультету Київського національного університету культури і мистецтв Валентини Синельникової. Як зізналася пані Валентина, для неї «Берегиня» це не просто колектив, якому вона віддала багато років життя. Це велика родина. Серед тих, кому «Берегиня» дала путівку в творче життя сьогодні багато зірок. І нині в театрі служать 15 випускників Київського національного університету культури і мистецтв.

Почесна місія випала ведучому концерту, заслуженому артисту України Володимиру Голосняку, який вручив подяки Міністерства культури України за вагомий особистий внесок в розвиток національної культури і мистецтва, високу професійну майстерність та з нагоди 30-річчя «Берегині» Анатолію Пахомову, Олексію Черняку, Надії Буравській, Володимиру Конягіну та Антоніні Бригінець. Також солісти театру отримали подяки від голови об’єднаної профспілки працівників театрально-видовищних підприємств Людмили Лук’янчук.

Крім цього колектив «Берегині» привітав третій Президент України Віктор Ющенко. На переконання Віктора Андрійовича кожне покоління повинно передавати своїм нащадкам мову, культуру і пам’ять. Саме ці три цінності виділяють українців серед мільярдів людей, які населяють світ. Також згадав про мільйони загиблих українців, які віддали своє життя аби ми могли сьогодні жити в незалежній державі.

«Берегині» 30 років. Все тільки починається. Але колектив вже встиг багато зробити. Хотів би побажати артистам многих і творчих літ. На цей вечір зібралося багато небайдужого українського люду. Я знаю, що нас меншість, а малоросів більше. Але кожен день праці дає нам перемогу. З’являються маленькі українці, які підростуть і будуть боротися за вільну Україну", — наголосив Віктор Ющенко. Високоповажний гість подарував театру «Берегиня» поліські рушники зі своєї колекції.

А Київський театр українського фольклору «Берегиня» підготував для давніх і нових шанувальників велику програму, в яку включив уривки зі своїх чисельних вистав. Глядачі могли насолодитися чумацькими, козацькими, весільними піснями, побувати на українському весіллі, побачити запальні народні танці.

Фото з соціальних мереж