Історія України у поштових марках

Сторінки історії боротьби України за незалежність проти московського поневолення та більшовицької окупації відображені у філателістичний експонатах Олександра Яременка, які презентовані у Музеї гетьманства, де відкрилася його персональна виставка.

Історія України у поштових марках

Киянин Олександр Яременко — кандидат технічних наук, заслужений філателіст Асоціації філателістів України (АсФУ). Захоплюється філателією понад 45 років і є автором чотирьох тематичних експонатів, які здобули позолочені, великі срібні та срібні медалі на багатьох філателістичних вернісажах в Україні та інших країнах Європи. Історія його захоплення марками почалася ще під час навчання в аспірантурі Інституту кібернетики АН УРСР. На початку 80-х років два його захоплення — філателія і література — природньо злилися в одне бажання: відтворити сторінки історії України і української літератури засобами філателії.

Вперше доробок О. Яременка «Сторінки історії української літератури» експонувався 1984 року на VІІІ Київській обласній філателістичній виставці, де здобув бронзову медаль. Варто наголосити, що це був єдиний експонат з коментарем українською мовою. Наступним став вернісаж у столичному будинку літераторів 1985 року. Колекцію оглянув тодішній голова Спілки письменників України Павло Загребельний. У листі від 22.01.1985 року він писав: «Шановний Олександре Григоровичу! Я не тільки оглянув Вашу виставку, але й захоплювався Вашою талановитістю, Вашим мистецтвом і Вашим благородством! Ви робите велику справу, спасибі Вам за це і уклін доземний!.. Нових Вас висот! П. Загребельний».

Логічним продовженням цієї роботи стало створення експонату, який відображав життєвий і творчий шлях Тараса Шевченка. Уперше він демонструвався 1988 року у Київському літературно-меморіальному будинку-музеї Тараса Шевченка. Цей експонат 1990 року відзначили великими срібними медалями на вернісажах у Братиславі та Мюнхені, пам’ятною медаллю бургомістра Відня, срібною медаллю — на Національній виставці в Одесі (2012) та великою срібною медаллю на ХVІ Національній виставці «Укрфілекспо 2018». Взагалі ж цей експонат був представлений на більш ніж 40 всеукраїнських та міжнародних виставках.

На міжнародній виставці «Одесафілекспо — 2016» О. Яременко дебютував одностендовим експонатом (16 аркушів, А 4): «Кроки до Незалежності: від Богдана Хмельницького до Івана Мазепи». Титульну сторінку експонату прикрашає французька марка з зображенням Вольтера (1949) та цитата з його твору «Історія Карла ХІІ» 1731 р.: «Україна завжди прагнула бути вільною».

На ХVІ Національній філателістичній виставці «Укфілекспо 2018» Олександр Яременко вперше показав одностендовий експонат «Сторінки історії боротьби України за Незалежність проти московського поневолення та більшовицької окупації». Марки, конверти, спеціальні погашення ілюстрували твердження, що України є правонаступницею Київської Русі, Галицько-Волинської та Козацько-Гетьманської держави, Української Народної Республіки, Західно-Української Народної Республіки, Карпатської України та Української Держави проголошеної 30 червня 1941 року.

«Виставку Олександра Яременка ми відкриваємо в одному з кращих залів нашого музею, який присвячений гетьману Павлу Скоропадському. Хочу окремо подякувати «Головпоштампу», який допоміг в організації цієї виставки. Представлені експонати розкривають маловідомі сторінки боротьби України за незалежність проти московського і більшовицького поневолення та розповідають про кроки до незалежності від Богдана Хмельницького до Івана Мазепи.

Подивіться з якими професіоналізмом і любов’ю підготовлені ці експонати. Хочу зазначати, що всі бажаючі зможуть ознайомитися з виставкою до 1 квітня", — підкреслила директор Музею гетьманства Галина Ярова.

«Поштові марки — це атрибут державності. Так само як прапор, гімн, герб, гроші. Відразу після проголошення незалежності Україна почала випускати поштові марки. За ними можна прослідкувати історію нашої країни. Перші сучасні марки були присвячені 500-річчю козацтва та українцям Канади. Але історія української поштової марки починається значно раніше, з 1918 року. Створені в добу УНР поштові марки можна вважати енциклопедією України тих часів. Дуже приємно, що в експозиції Музею гетьманства марки можна побачити на стендах», — зазначив ветеран філателії, автор науково-популярної книжки «Про філателію всім» (видавництво «Смолоскип») Валерій Чередніченко.

Також на відкритті виставки виступив Микола Сулима, академік НАН України, зам. директора Інституту літератури ім. Тараса Шевченка які наголосив на необхідності відродження філателістичного руху в Україні та підтримки державою цього руху, адже поштові марки мають велике пізнавальне і виховне значення.

«Створення експонату „Сторінки історії боротьби України за незалежність проти московського поневолення та більшовицької окупації“ було своєрідним відгуком на російську агресію щодо України, як незалежної держави. В експонаті „Кроки до Незалежності: від Богдана Хмельницького до Івана Мазепи“ я показую ставлення до І. Мазепи відомих діячів культури України та зарубіжжя. У моїх подальших планах удосконалення цих експонатів. Адже філателія, як захоплення, надає сенс моєму життю», — зізнався Олександр Яременко.

Едуард ОВЧАРЕНКО

Фото автора

Історія України у поштових марках
Історія України у поштових марках
Історія України у поштових марках
Історія України у поштових марках
Історія України у поштових марках
Історія України у поштових марках