Болгарин з українським серцем

Все частіше художники з інших країн присвячують свої живописні полотна Україні. Нещодавно митець з Болгарії Івана Стоянов у Музеї гетьманства представив експозицію, присвячену Івану Мазепі.

Болгарин з українським серцем

Все частіше художники з інших країн присвячують свої живописні полотна Україні. Нещодавно митець з Болгарії Івана Стоянов у Музеї гетьманства представив експозицію, присвячену Івану Мазепі.

Іван Стоянов народився в Болгарії. Закінчив Шуменський університет ім. єпископа Костянтина Преславського і отримав ступінь магістра класичних мистецтв. З 1986 року активно займається виставкою діяльністю. За цей час провів 37 персональних виставок у Болгарії та за її межами. Твори І. Стоянова зберігаються в музеях і приватних колекціях Болгарії, Китаю, Японії, Білорусі, Португалії, Іспанії, Італії, Польщі, Франції, Македонії та Ізраїлю.

Митець дуже любить Україну. Тут провів низку виставок. Особливо теплі стосунки в нього склалися з Музеєм гетьманства. Тут відкрилася вже п’ята персональна виставка художника, яка цього разу присвячена 380-річчю від дня народження Івана Мазепи.

Відкриваючи виставку директор Музею гетьманства Галина Ярова здійснила екскурс в історію і нагадала, що кілька сторічь поспіль ім’я гетьмана спочатку в Російській імперії, а потім у Радянському Союзі було під забороною. Однак українська діаспора завжди його вшанувала, проводила Академії до роковин І. Мазепи. 1993 року був створений Музей гетьманства. А вже через рік тут провели конференцію присвячену гетьманові, що мала відголоски далеко за межами України. За часів незалежності українські вчені активно досліджують цю історичну постать. З’явилося чимало монографій, присвячених гетьману. Шкода, що керівництво аеропорту «Бориспіль» не підтримало ідею називатися іменем Івана Мазепи.

Також Г. Ярова розповіла про Івана Стоянова, який провів у музеї свою першу виставку 2011 року. Одна з його виставок була присвячена Україні, а інша мала назву «Глаголиця». До речі, експоновані роботи художник дарує музею. Він дуже любить Україну, вивчив українську мову. Має дружні стосунки з художниками Дніпра, Львова, Івано-Франківська, Кам’янського, Петриківки. Багато українських митців були в нього в гостях у Болгарії.

Пані Галина вручила художнику подяку Музею гетьманства за багаторічну творчу дружбу з музеєм та організацію тут кількох виставок.

А представник родини Мазеп — Ігор Мазепа нагородив Івана Стоянова пам’ятною медаллю і зазначив, що йому особливо приємно, що художник звернувся до роду Мазеп та їхнього гербу, розповів про українсько-болгарські історичні та культурні зв’язки, що своїм корінням сягають у глибину віків.

А Іван Соянов зізнався, що вирішив присвятити виставку Івану Мазепі, бо вважає його найвидатнішим українським гетьманом. Це його індивідуальний погляд на великого українця і великого європейця.

До цієї виставки митець готувався більше року. Спеціально до дня народження славетного гетьмана створив 23 картини на полотні у техніці ассамбляжу і колажу. Основою виставки є картина з гербом родини Мазеп «Курч», розміром 50×50 см, виконана в золотисто-жовтому, червоному і рожевому з чорним кольорах. Автор розмістив її між двох картин «Трипілля», чим намагався показати зв’язок давніх часів трипільської цивілізації і культурного розвитку України доби Івана Мазепи. Ще одне цікаве зображення герба «Курч» Іваном Стояновим зроблене на тлі синіх кольорів розміром 35×24 см.

Едуард ОВЧАРЕНКО

Фото автора

Болгарин з українським серцем
Болгарин з українським серцем
Болгарин з українським серцем
Болгарин з українським серцем
Болгарин з українським серцем
Болгарин з українським серцем