Ювілейний привіт із Одеси

Найкраще зі свого творчого доробку представив у виставковій залі Національної академії мистецтв народний художник України, професор, голова Одеської обласної організації НСХУ Анатолій Горбенко. Експозиція приурочена до 75-літнього ювілею митця.

Майбутній художник народився у Кіровограді (нині Кропивницький). Закінчив художньо-графічний факультет Одеського державного педагогічного інституту ім. Д. Ушинського.

1976 року відбулася його перша персональна виставка у місті Іллічівськ (нині Чорноморськ), де було представлено 55 творів. Художника нагородили поїздкою до Угорщини, де у місті Сегед відбулася ще одна його персональна виставка. Наступного року А. Горбенко представляв молодих одеських митців у Болгарії. Тут його нагородили Почесним дипломом Спілки художників цієї країни.

Крім всеукраїнських, художник провів 18 персональних виставок за кордоном. Зокрема, в Італії (міста Генуя і Флоренція), США (Нью-Йорк, Балтімор), а також у багатьох містах Росії.

Анатолій Горбенко — учень академіка Михайла Божія. Він вдячний долі, що пов’язала його з Одесою. У цьому місті художник знайшов підтримку талановитих митців і продовжує традиції цієї школи. Поїздки до Італії збагатили його творчий світ, відкрили глибини Духовності, до якої він завжди прагнув і серцем, і пензлем. Його пейзажні цикли то лірично замріяні, то несподівано збуджені. Людина щира в житті і творчості, він завжди щиро захоплюється природою, вважає себе її учнем, веде з природою інтимну творчу розмову.

Твори А. Горбенка надруковані у шести альбомах «Художники України». У періодичних видання часто друкуються репродукції його картин, також у періодиці з’являються статті, присвячені творчості митця. Ім’я Анатолія Олександровича внесене до шести енциклопедичних видань України. Його твори зберігаються у музеях і приватних колекціях України та світу.

Вся творча і трудова діяльність художника пов’язана з містом Чорноморськом, в якому він мешкає з 1966 року. 2014-го став почесним громадянином цього міста. Того ж року — лауреатом Національної премії ім. Тетяни Яблонської. А 2017-го запрошений на Міжнародну виставку до Китаю (м. Пекін), де його роботи відзначні журі, як «кращі твори мистецтва» і за рішенням міжнародного комітету та Національної академії мистецтв України йому вручили свідоцтво-сертифікат про членство в Міжнародній спілці художників за мир.

З 2007 року Анатолій Горбенко — голова Одеської обласної організації НСХУ. За ці роки до лав організації прийняли 120 художників. Він згуртував колектив, поліпшив творчий клімат, підвищив творчу активність, налагодив зв’язки з місцевою владою. Одеська обласна організація НСХУ сьогодні одна з найчисельніших і творчо активних спілок в Україні. Наразі ООО НСХУ нараховує 290 членів, з них — 35 заслужені художники України і 3 народні.

Ця організація не стоїть осторонь проблем сьогодення. Одеські художники активно підтримують українську армію і флот — влаштовують благодійні виставки, аукціони, дарують свої твори військовим. Були створені «Мистецька сотня», благодійні арт-проекти «Сорокоуст», «Янголи-кіборгам». Одеську обласну організацію НСХУ нагородили Подякою командування Західної військово-морської бази Військово-морських сил Збройних сил України за активну роботу в підтриманні високого рівня патріотичного виховання, культурних та естетичних цінностей серед військових моряків сучасного українського флоту.

2019 рік для Анатолія Олександровича ювілейний. З нагоди цієї події вже відбулися його персональні виставки в Чорноморську та Одеському музеї західного та східного мистецтва.

— Крім мистецьких талантів в Одесі Анатолія Горбенка добре знають як прекрасного організатора, — підкреслив народний художник України Василь Перевальський. — Там його люблять і шанують. Анатолій Олександрович пунктуальна людина, встигає робити багато справ. Нещодавно в НСХУ відбулася виставка, де були представлені його прекрасні чудові пейзажі. Крім живописних, у нього є багато цікавих графічних знахідок. Його син Святослав теж художник.

— Для мене як жінки, як художника-живописця, роботи Анатолія Горбенка приваблюють насамперед своєю композицією, — зізналася народна художниця України Віра Баринова-Кулеба. — Його картини надзвичайно близькі і людяні. У нього немає нічого випадкового, митець вміє по-особливому бачити світ і по-особливому його відчувати. Виставка дуже глибока, відчувається дихання землі.

Крім цього на відкритті виставки виступили відомі українські художники Володимир Зінченко, Костянтин Чернявський і Микола Тищук, які наголосили не тому, що А. Горбенко один із засновників і постійний організатор пленеру «Акварель» на Одещині. Це людина зі щирою душею, великий патріот України і Спілки. Також митці побажали своєму колезі міцного здоров’я і нових творчих звершень.

— Для мене велика честь виставляти свої роботи у Національній академії мистецтв, — наголосив Анатолій Горбенко. — Така довіра стала б знаковою подією у житті будь-якого відомого художника. Коли мене запитуються, які мої роботи улюблені, то не можу відповісти на це питання. Бо як і кожен колега сподіваюсь, що в мене все попереду. А Золота медаль Академії ця для мене серйозний стимул для подальшої творчої роботи.

Того дня Анатолій Олександрович крім Золотої медалі Національної академії мистецтв України отримав медаль ім. Тетяни Яблонської НСХУ та відзнаку однієї з організацій Українського козацтва.

Серед представлених на виставці робіт особливо вражають неповторні українські краєвиди: «Сімейний оберіг», «Веселка дощова», «Сільська околиця», «Після дощу», «Біля рідного дому»; поруч твори на морську тематику: «Свято морського флоту», «Святкова зустріч барка «Товариш». Окрасою виставки є «Автопортрет», створений художником 1976 року. Мотиви синівської любові тонко передані у полотні «Наші матері».

Фото автора