Незалежність, втілена в картинах

У Центральному будинку художника НСХУ працює виставка, присвячена найбільшому державну святу — Дню Незалежності України.

Незалежність, втілена в картинах

Нова експозиція складається з більш ніж 300 творів і дає можливість глядачеві ознайомитися з широкою палітрою сучасного професійного образотворчого мистецтва. Тут представлені роботи митців з Києва, Одеси, Харкова, Львова та інших міст України.

Виставці передувала копітка робота виставкового комітету (переглядались надіслані фотографії та зображення на електронних носіях). До експозиції відібрали кращі із запропонованих робіт.

«Виставка дуже цікава, дуже насичена, дуже різнопланова. Тут представлені твори багатьох цікавих художників з різних регіонів України. В експозиції можна побачити цілі пласти сучасного українського живопису. Багато митців активно реагують на ті події, що відбуваються саме зараз. Хочу привітати всіх з цієї виставкою, впевнений, що вона стане помітною подією у культурно-мистецькому житті не лише столиці, але і всієї держави», — зазначив на відкритті виставки директор дирекції художніх виставок НСХУ Ігор Волощук.

Про підготовчу роботу над виставкою розповів секретар НСХУ Микола Тищук. Пан Микоаи також відзначив, що нова експозиція вже встигла набрати широкого розголосу. Нею зацікавилися загальноосвітні школи столиці та військові навчальні заклади. Лише Міністерство культури України залишило її поза своєю увагою.

Незалежність, втілена в картинах
Незалежність, втілена в картинах

Історичне минуле та сучасне України зображено в картинах «П'ятниця. Із серії «Притча о зернах» (автор М. Савченко), «У церкві» (К. Могилевський), «Замріяна» (Ю. Чернова), «Пам'яті Митрополита Андрея Шептицького» (О. Будник), «Олексій Дмитрович Алмазов. Видатний полководець, генерал-хорунжий армії УНР» (М. Соченко), «На Івана Купала» (Г. Константюк), «Молода дівчина» (Л. Литвин), «Гаряче літо 2015» (Б. Голояд), «Червоні маки» (М. Деркач), «Рух часу» (Т. Ганжа).

Однак, найбільшу увагу відвідувачів виставки привертає картина Дарії Добрякової, на якій зображений екс-начальник відділу розвідки 90-го десантно-штурмового батальйону, позивний «Хан», а нині — заступник голови правління ГО «Всеукраїнське об’єднання реальних учасників бойових» дій Ігор Панов. Поруч з героєм зображений вовк, що є емблемою цього легендарного батальйону. Як зізналася пані Дарія, цю роботу вона вважає своїм найкращим на сьогодні художні витвором. І започатковує нею серію картин, присвячених тим, хто боронить нашу свободу і незалежність на сході країни. А за словами пана Ігоря художниця вперше побачила його минулого року в одному з телерепортажів, присвячених АТО, потім вони познайомилася через соціальні мережі. Мисткиня створювала портрет за фотографіями і тоді ще не була з ним особисто знайома. Проте створений образ виявився надзвичайно життєвим.

Незалежність, втілена в картинах
Незалежність, втілена в картинах

Розповіли про власні роботи, представлені на виставці, і інші художники.

Олексій Петренко, заслужений діяч мистецтв України:

«Будучі на пленерах я неодноразово спостерігав таку ситуацію: що хтось із художників ламав гілку бузку, ставив її у вазу, і тут же кілька митців починали її писати. А я в душі цьому запротестував і вирішив, що бузок можна написати по-іншому. Протестні роздуми вилилися у мою картину „Бузок“. Тут поруч з бузком — вікно. Цю картину малював у Поліському краї, але вона мені дуже нагадує рідну Київщину».

Петро Зикунов, заслужений художник України.

«На Житомирщині колись був досить відомий Баранівський порцеляновий завод, який через деяких наших керівників припинив своє існування. Та поруч залишилися цілющі озера, яким, на моє переконання, немає рівних у світі. Красу цього краю я намагався втілити у картині «П'ятирічанські озера».

Станіслав Антонюк, художник (м. Житомир).

«Своєю роботою „Осінній ноктюрн“ намагався показати, яка у нас багата українська земля. Тільки вона може давати такі чудові врожаї. Центральні місце у картині посідає виноград. Особливо люблю його малювати, адже він має безліч відтінків і кольорів».

Рекомендовані публікації