Підсумки засідання НКРЗІ

За інформацією Олега Гусєва, це один з небагатьох випадків, коли позиція НКРЗІ збігається з позицією громадськості при опрацюванні законодавчих ініціатив.

02.04.2019 відбулося засідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія:

— висловилася за недоцільність

прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання розповсюдженню недостовірних відомостей у засобах масової інформації», реєстр.№ 10 139 від 12.03.2019.

За інформацією Олега Гусєва, це один з небагатьох випадків, коли позиція НКРЗІ збігається з позицією громадськості при опрацюванні законодавчих ініціатив.

І не дивно, бо незважаючи на підкреслення розробником проекту Закону Конституційних та законодавчих вимог щодо захисту честі і гідності людини, як найвищої соціальної цінності в Україні, та її права на повагу до гідності, недоторканності своєї ділової репутації, запропоновані проектом Закону новації не відповідають конституційним та законодавчим приписам, вимогам Європейської конвенції з прав людини та рішенням Європейського суду з прав людини та направлені на знищення прав і свобод громадян.

Такий підхід є черговою спробою повернути норми та положення «Законів про диктатуру», прийнятих злочинною владою 16 січня 2014 року, та скасованих завдяки Революції Гідності, створити систему тотального контролю за громадянами та обмежити їх права та свободи, що не відповідає рішенням Верховної Рада України, яка ще 3 липня 2014 року визнала особливе місце у переліку пріоритетів стратегічного розвитку України захист прав, свобод і безпеки громадян в інформаційній сфері, відмова від ідей тотального контролю (постанова ВРУ № 1565-VII).

Новації проекту Закону копіюють норми агресора з контролю за інформаційними ресурсами та створення аналогу російського «Роскомнадзор» підпорядкованому Президенту, направлені на побудову корупційних механізмів, і є продовженням дій на створення поліцейської держави для подальшої узурпації влади в Україні.

— висловилася за доцільність

прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України з питань використання радіоелектронних засобів в умовах дії правових режимів воєнного та надзвичайного станів», реєстр.№ 10 142.

Положення проекту Закону фактично дублюють норми статті 55 Закону України «Про радіочастотний ресурс України», якою визначено, що «в умовах надзвичайного або воєнного стану на всій території України чи в окремих її регіонах можуть встановлюватися тимчасові обмеження на використання радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв будь-яких форм власності та призначення. Обмеження здійснюються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

— затвердила Зміни

до Порядку взаєморозрахунків між операторами телекомунікацій, затвердженого рішенням НКРЗ від 09.07.2009 № 1586, зареєстрованого в Мін’юсті 21.09.2009 за № 880/16 896 (зі змінами) та внесла зміну до пункту 4.1 розділу IV Правил взаємоз’єднання телекомунікаційних мереж загального користування, затверджених рішенням НКРЗ від 08.12.2005 № 155, зареєстрованих в Мін’юсті 27.01.2006 за № 71/11 945 (зі змінами).

Зміни стосуються, зокрема, зобов’язань сторін щодо транзиту трафіку на перенесені абонентські номери.

Це рішення НКРЗІ буде подано на державну реєстрацію та набере чинності з дня його офіційного опублікування.

— затвердила пропозиції,

надані ПАТ «Укртелеком», ПрАТ «Київстар», ТОВ «лайфселл», та внесла їх до каталогу пропозицій щодо взаємоз’єднання телекомунікаційних мереж на 2019 рік.