Підсумки засідання НКРЗІ

16.04.2019 відбулося засідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія:

— схвалила доопрацьований проект рішення НКРЗІ «Про внесення змін до Порядку здійснення державного нагляду за ринком телекомунікацій».

Таке рішення прийнято незважаючи на невідповідність низки положень Порядку приписам Конституції та нормам законодавства України. Окремим посадовцям Конституція України і досі не стала основним Законом.

Незважаючи на скасування Законом № 222-VІІІ ліцензування діяльності у сфері телекомунікацій з 01.01.2018, НКРЗІ продовжує наповнювати свої НПА положеннями щодо контролю за додержанням ліцензійних умов та винесення розпоряджень про усунення порушень.

В порушення вимог Законів «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та «Про телекомунікації» вкотре намагається запровадити новації залучення представників правоохоронних органів та інших третіх осіб до складу комісій НКРЗІ з перевірки суб’єктів господарювання. Такий підхід більш нагадують спробу незаконним шляхом втрутитись у господарську діяльність, що може мати корупційну складову.

Представником громадськості була висловлена позиція щодо не підтримки проекту та повідомлено про направлення до Державної регуляторної служби України відповідного листа з вимогою не погоджувати проект Порядку.

— висловилася за доцільність прийняття проектів Законів України:

«Про державне регулювання у сфері супутникової навігації», реєстраційний номер 10198 від 29.03.2019, із зауваження.

НКРЗІ, зокрема зауважила, що цим ПЗ не визначено поняття відкритих послуг, які можуть надаватися безкоштовно громадськості, що звужує права громадян при використанні в Україні відкритих послуг (отримання сигналів) глобальних навігаційних супутникових систем, зокрема, ГАЛІЛЕО. Також ПЗ може створити правову невизначеність у питаннях державного управління, регулювання щодо користування радіочастотним ресурсом України та надання телекомунікаційних послуг у системі супутникової навігації, визначення вичерпного переліку прав та обов’язків відповідних суб’єктів господарювання;

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації актів законодавства Європейського Союзу у сфері технічного регулювання», реєстраційний номер 10183 від 25.03.2019, з пропозицією.

Так, НКРЗІ звернула увагу розробників ПЗ на те, що прийняття національних стандартів мовою оригіналу за так званим методом «підтвердження» без перекладу на державну мову, суттєво обмежує їх використання в Україні, через відсутність кваліфікованого їх перекладу на державну мову, що призведе до їх формального або неоднозначного застосування різними суб’єктами господарювання та державними органами, та запропонувала передбачити у законопроекті обов’язковий переклад стандартів Європейського Союзу на державну мову.

Незважаючи на відміну ліцензування у сфері телекомунікацій з 01.01.2018 НКРЗІ:

— видала Приватній телерадіокомпанії «ВІЗИТ» ліцензію на надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телемереж на території с. Миколаївка, с. Дмитрівка, с. Слов’янка, с. Просяна, смт Межова Дніпропетровської області строком на 5 років.

— продовжила строк дії шести ліцензій:

на надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телемереж: ТОВ «КЕТНЕТ ТЕЛЕКОМ» на території с. Мирне, с. Широка Балка, смт Хлібодарське Біляївського району Одеської області з 07.10.2019 по 06.10.2024; ТОВ «СІТІТЕЛЕКОМ» на території м. Світловодськ Кіровоградської області з 07.10.2019 по 06.10.2024; підприємцю Лук’яненку О.І. на території смт Ямпіль Сумської області з 29.10.2019 по 28.10.2024;

ПрАТ «ВФ Україна»: на надання послуг фіксованого телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів міжміського електрозв’язку та на надання послуг фіксованого телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів міжнародного електрозв’язку на території України з 19.08.2019 по 18.08.2024;

ПрАТ «ДАТАГРУП»: на надання послуг фіксованого місцевого телефонного зв’язку з ємністю мережі до 1 000 номерів з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку на території Одеської, Львівської, Донецької та Полтавської областей з 10.08.2019 по 09.08.2024.