В Одесі так і не створили меморіал для загиблих Героїв

Чому війна йде сьомий рік, а камінь з банальним написом — це майже все, що уособлює пам’ять про наших полеглих захисників?

Меморіали нашим полеглим Героям бувають таким різними…

29 серпня, на День пам’яті захисників України, ми з чоловіком бачили один з них у Одесі. Прийшли, щоб покласти чотири гвоздички. Побачили — і витаращили очі. Од люді. Знаходиться цей невеличкий камінь неподалік Одеської ОДА. На ньому звичайний канцелярський напис: «На цьому місці буде споруджений меморіал на честь воїнів, які поклали своє життя за незалежність та цілісність України». Питання: коли? Іде сьомий рік війни з Росією, а віз і досі там. Мені це нагадує аналогічний камінь у Трускавці, закладений під меморіал для упівців у 90-х роках. Крокують 20-ті роки ХХІ сторіччя, а він так і не переріс у пам’ятник.

-
Камінь біля ОДА

Принаймні один нормальний меморіал в Одесі є. Щоправда, він знаходиться на території ППД 28ОМБр і туди потрапить не всякий цивільний.

-
Меморіал на території 28ОМБр

Для контрасту, розповім про стихійний меморіал для загиблих ватників 2 травня у Будинку профспілок. Там наклеєні фотографії, стоять вінки, лампадки та живі квіти. Ми з чоловіком ходимо на море через Куликово поле (там знаходиться Будинок профспілок). Біля стихійного меморіалу ватникам постійно хтось є. Люди дивляться фотки і поправляють лампадки. Невже одесити не спроможні зробити народну стіну пам’яті українським Героям?

Між іншим із такої народної меморі-стіни все починалося у Дніпрі. Неподалік від ОДА люди повісили фотки, спочатку Небесної Сотні, а потім — полеглих бійців на війні з путінською Рашкою. Нашу красиву Алею пам’яті збудували значно пізніше. Зараз я зла не на ЗЕобласну владу та ватана Труханова. Їх можна критикувати довго та нудно. Питання до рядових одеситів. Чому війна йде сьомий рік, а камінь з банальним написом — це майже все, що уособлює пам’ять про наших полеглих захисників?