Скульптура і графіка в одному проєкті

У Центральному будинку художника відкрили відразу дві великі експозиції — Х Всеукраїнську виставку-конкурс імені Георгія Якутовича та Всеукраїнське трієнале «Скульптура-2020».

Скульптура і графіка в одному проєкті

Відтепер глядачі мають можливість поринути у світ кращих взірців української скульптури, створених за останні три роки. Експозиція об’єднала понад 126 творів 98 авторів і рясніє прізвищами відомих скульпторів сьогодення.

Цьогорічна виставка відбувається у дещо незвичному форматі, адже поєднує скульптуру і графічні твори. Ці дві мистецькі акції об’єднані в один експозиційний проєкт, присвячений Дню Незалежності України. Напередодні відкриття журі визначило кращі скульптурні і графічні твори в рамах цієї експозиції.

Цей проєкт став позитивним художньо-емоційним поштовхом у виставковій діяльності НСХУ у 2020 році і довів, що попри карантинні негаразди життя продовжується.

А Всеукраїнська виставка-конкурс імені Георгія Якутовича проводиться з 2002 року. Нинішня стала вже десятою. Творчість народного художника України Г. Якутовича, його життєвий шлях є прекрасним прикладом щирої любові до мистецтва, українського народу та його багатовікової національної культури. Традиція проведення виставки-конкурсу імені Георгія Якутовича надає новий імпульс відродженню українського графічного мистецтва.

— Нарешті, після карантинних обмежень ми відкриваємо два великих мистецьких проєкти, — наголосив директор Дирекції виставок НСХУ Ігор Волощук. — Ми вирішили їх об’єднати і я думаю, що це доречно. Дуже коректно і цікаво поєдналися у виставкових залах графіка і скульптура. Одна з виставок мала відкритися ще в травні, а друга — в червні. І ось ми нарешті дочекалися цієї хвилюючої миті. Дякую всім, хто долучився до їхньої організації та проведення. Велике спасибі нашим скульпторам, які представили тут свої роботи. Ви бачите настільки знакові роботи з Харкова, Одеси, зі Львова. Виставка була важкою в організаційному сенсі, але відгукнулися майже всі сучасні скульптори, які творчо працюють. Маємо майже повну картину сучасної української скульптури. Наші мистецтвознавці і колекціонери мають можливість тут побачити творче обличчя кожного скульптора.

— Не дивлячись на всі негаразди нам вдалося відкрити ці виставки, — зазначив голова об’єднання художників графічного мистецтва Микола Кочубей. — Перший конкурс імені Георгія Якутовича відбувся 18 років тому. Тоді в ньому брало участь лише 40 художників. З кожним конкурсом їхня кількість зростає. Тут представлені твори знаних майстрів. Також активно залучаємо до проєкту талановиту молодь. До речі, Георгій Якутович дуже любив молодих митців і завжди їх підтримував.

— Кожна нова виставка — це велика радість, — підкреслив народний художник України Василь Перевальський. — Ми, художники, як велика родина. Дивимося, хто над чим працює, вчимося один в одного. Шкода, що держава нас сьогодні не підтримуємо. Але ми сподіваємося, що наші керманичі врешті зрозуміють, що не може бути України без української графіки, українського живопису, української скульптури. Вірю, що ми дочекаємося цього дня.

Володарем гран-прі Всеукраїнського трієнале «Скульптура-2020» став Костянтин Синицький з Києва. Першу премію присудили харків’янину Володимиру Кочмару, другу — Єгору Зігурі, а третю — Олександру Михайлицькому (обоє з Києва). А дипломами лауреатів відзначили київських художників Ігоря Гречаника, Олексія Золотарьова, Василя Корчового, Миколу Перепелицю, Крістіну Рідзель та Олега Капустяка зі Львова.

Серед цьогорічних переможців виставки-конкурсу імені Георгія Якутовича Анатолій Марчук, Лариса Кадочнікова, Андрій Чебикін, Наталія Ніколайчук, Олександр Губарєв, Микола Грох, Василь Чебаник, Микола Кочубей, Володимир Черватюк, Людмила Мітченко, Василь Перевальський та інші.