Віддзеркалення душ юних митців

У Літературно-меморіальному музеї-квартирі Павла Тичини у місті Киві відкрили виставку студентів Фахового коледжу мистецтв та дизайну КНУТД «Віддзеркалення душі». Разом з юними художника цього дня завітали до музею їхні педагоги та батьки.

Віддзеркалення душ юних митців

— Раді бачити усіх вас у літературно-мистецькій вітальні Музею Павла Тичини, -- зазначив відкриваючи виставку головний зберігач фондів музею Сергій Продиус. — Тут Павло Григорович прожив останні двадцять років свого життя. У цей час він, як і свого часу його наставник Михайло Коцюбинський, проводив зібрання молоді. Музей продовжує традицію поета. Молоді люди у нас часті гості. Ваш коледж вже вдруге представляє тут свої роботи. Весною в наших стінах ви показали плакати, комп’ютерну графіку та дизайн. А сьогодні ми раді бачити прекрасні роботи, виконані у різноманітних техніках. Це розмаїття просто вражає.

До речі, Павло Тичина теж був причетний до образотворчого мистецтва. Його вчителем був відомий український художник Михайло Жук. Тому поряд з літературними та фондовими у цій зали ми проводимо і виставки живописних робіт.

Від робіт юних митців враження тільки позитивні. Інколи важко відразу визначити, в якій техніці вони виконані. Приміром — колаж із кольорового паперу. Спочатку думав, що це живописна техніка. Бажаю всі авторам нових творчих досягнень. Вірю, що у майбутньому ви станете окрасою українського образотворчого мистецтва і української культури взагалі.

— «Віддзеркалення душі» — це відображення дійсності у художніх образах, відображення життя у своїй циклічності та повсякденні, — підкреслив куратор виставки, член НСХУ, викладач коледжу Дмитро Коваль. — Образ, як відбиток часу, а отже — мистецтво це віддзеркалення глибинних почуттів у своїх проявах.

Виставка надзвичайно різноманітна, виявляє широке творче мислення та осягнення духовних цінностей наших вихованців. Мистецтво — це пошук істини та правди, прагнення до світла і неосяжної гармонії, а головне — любові!

Кожен твір, представлений в експозиції, відображає певний зріз часу, світ у його мінливості та буремності. На зміну темряві неодмінно приходить світло, а отже любов перемагає всі незгоди. Любов рухає мистецтво, а мистецтво виховує мораль і змінює світ на краще… Такі мистецькі дійства покликані виховувати, творчо розвивати та стимулювати становлення молодих поколінь на ниві образотворчого мистецтва.

Хочу подякувати Музею Павла Тичини за те, що вже вкотре запрошують нас втілювати тут свої проєкти, приймають як до рідної сім’ї. Весь наш колектив перейнявся цією ідеєю. А якщо взятися за справу разом, то навіть найскладніше дається легше. Ми постійно знаходимось в такому стані, що змушує нас рухатися вперед, робити конкретні кроки назустріч студентам, на зустріч культурі і мистецтву. Дуже радий, що у нас такий колектив — дружній і фаховий. Також вдячний студентам, які не байдужі до того, що відбувається у цих стінах.

Талант — це лише невеличка складова успіху, десь 10 відсотків, а 90 — це копітка, наполеглива робота. Бажаю всім учасникам виставки, щоб ви постійною працею примножували свій талант і відчували величезну відповідальність, яку несете у суспільство, яке потребує культурного перезавантаження.

— Дуже пишаюся тим, що співпраця з Музеєм Павла Тичини вже стає традицією, — наголосила заступиниця директора коледжу Наталія Упірова. — Рада за всіх студентів і дякую всім тим, хто представив такі прекрасні роботи. Це велике надбання нашого коледжу. Вам пощастило, що ви навчаєтеся в педагогів, які виводять вас на такий високий рівень. Вражає кожна робота, викликає купу різноманітних відчуттів і думок. У всіх картинах відчувається не тільки професіоналізм, високий рівень художнього відтворення, але й глибина переданих почуттів. Роботи показують, які ми всі різні, як по-різному сприймаємо світ, по-різному демонструємо своє внутрішнє я.

— Це ваша перша сходинка у велике мистецтво, — сказала декан денного відділення Марина Ткаченко. — Бажаю, аби наступними сходинка були вже ваші персональні виставки. Хочу аби постійно зростав ваш професійний рівень, щоб ви знаходили нові техніки, нові можливості для ваших робіт. А ми вам у цьому допоможемо.

— Відчуваю, що Павло Тичина тут, поміж нами, — зізналася викладачка коледжу Галина Чеботарьова. — А ми сьогодні продовжуємо справу Павла Григоровича. Велика подяка колегам, що так наполегливо, цілеспрямовано йшли до мети. Було б дуже добре у найближчій перспективі зробити спільну виставку наших викладачів та студентів.

— Була здійснена колосальна робота, аби підготувати цю виставку, — розповіла викладачка Олена Журавель. — Все треба було оформити, зібрати, перевести, скласти в одне ціле картини таких різних художників. Музей прийняв нас дуже тепло і гостинно. Хочеться приїздити сюди ще і робити нові виставки.

— Нова виставка — результат спільної праці студентів і викладачів, також вдячні за підтримку батьків, — зазначила викладачка Лілія Бондаренко. — На цій виставці ми представили все найкраще, що є в нашому коледжі. Це велике щастя, коли ти бачиш результати своєї роботи.

— Дуже приємно бачити таку велику кількість гарних робіт, — підкреслив викладач Сергій Пономаренко. — Як художник-живописець маю можливість подивитися на ці роботи збоку. Бачу їхній високий рівень. Хотілося б подякувати куратору виставки Дмитру Ковалю, завдяки його енергії вдалося реалізувати цей проєкт, долучися до його проведення й інші викладачі.

— Нещодавно повернувся з Міжнародного симпозіуму-пленеру «Очаків-2021», — повідомив заслужений художник України Сергій Комісаров. — У складі нашої делегації були поважні митці, серед яких заслужені та народні художники України, а також студенти Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури України. Обіцяю, що на наступний такий пленер запросимо трьох вихованців вашого коледжу.

— Мені здається, що на початку творчого шляху важливо мати такі виставки, — вважає тележурналістка Майя Нагорняк. — Це серйозний крок до олімпу високої творчості. До кожної роботи можна написати маленький етюд і покласти його на музику.

А викладач кафедри реставрації і живопису Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури України Володимир Люш запросив студентів після закінчення коледжу вступати до цієї академії.

Також враженнями від виставки поділися студентки Вероніка Шевченко та Анастасія Курганська.