Все перемагає Любов!

У Київській академічній майстерні театрального мистецтва «Сузір'я» нещодавно звернулися до західної драматургії. Народний артист України Лев Сомов поставив тут виставу «Інтимні комедії» за п’єсами Едварда Олбі та Ноела Каурда. Режисер та молоді актори представили свій нетрадиційний погляд на ці твори.

Все перемагає Любов!

Чоловік та жінка — дві неповторні зірки, які все життя спрямовані одна до одної в бажанні об’єднатися в єдине ціле, переконані творці вистави. Вони називають це «Любов», що є головною темою мистецтва і власне головним сенсом життя. Але що таке насправді Любов — страждання, насолода, задоволення, діти, звичка, порятунок від самотності, боротьба, смерть? Можна дуже говорити про те, що таке Любов, але все одно, остаточного пояснення головному почуттю людини, яке тримає її на Землі, ми так і не знайдемо.

Героїв вистави «Інтимні комедії» випробовують Любов у своїх стосунках… жорстко, іноді жартівливо, зі сльозами на очах, з розлученнями і поверненнями одне до одного, з пастками й помстами. Але все рівно любов у їхньому житті перемагає, хоча до кінця життя вони так і не знаходять відповіді на питання, що ж таке любов.

— З початку повномасштабного вторгнення я працюю вже над шостою виставою, — зізнався режисер-постановник Лев Сомов. — Переважно ставлю їх у Мукачівському обласному театром (Закарпатська область). Крім «Інтимних комедій» поставив виставу «Оскар та рожева пані», за власною п’єсою, яку написав за романом Еріка-Емманюеля Шмітта. Потім була здійснена постановка комедії «Я від тебе у захваті» за американською драматургією, «Очікуючи на Ґодо» за п’єсою Семюела Бекета, казки для дітей «Пітер Пен». Зараз працюю над «Міщанином-шляхтичем» за Мольєром.

Творчість, мистецтво під час війни це порятунок не тільки для глядача, а й для мистецької спільноти, яка опинилася у стані безвиході. Є актори, які за віком і станом здоров’я не можуть бути на передовій, хоча й дуже цього хотіли б. То ми з подвійною потужністю намагаємося робити свою справу.

У виставі «Інтимні комедії» об’єднані дві невеличкі вистави. Це була студентська робота, з якої вийшла повноцінна постановка.

Тема кохання, стосунків між чоловіком і жінкою дуже важлива під час війни. Заради кохання воюють наші хлопці. Кохання — це свобода, народження дітей, європейський вибір, єдиний сенс життя. Це основна ідея будь-якої віри. Не було навіть сумнів ставити цю виставу чи ні. Люди бачать війну по телебаченню, в соціальних мережах. А їм потрібен подих повітря у вигляді кохання, стосунків між чоловіком і жінкою.

Спершу поставили цю виставу на великій сцені Мукачівського театру, а потім перенесли її до Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір'я». А «Сузір'я» — це досить інтимний театр. Глядач сидить поруч з акторами і йому не можна збрехати, все мусить відбуватися по-справжньому. Я б застосував такий термін — кіношно, кінематографічно.

З цим театром співпрацюю давно, грав тут у шести виставах. Як я вже згадав вище, глядач тут досить близько і зайти на його територію, аби він повірив у те, що ти робиш, доволі непросто.

Хотілося б сказати кілька слів про виконавців. Тетяна Лукачина грає у двох епізодах. Це молода акторка, яка три роки тому закінчила навчання у моїй майстерні Київського національного університету технологій та дизайну. На одному з фестивалів її робота у цій виставі була відзначена як краща жіноча роль. Після отримання диплому вона почала досить потужно працювати. Тетяна є однією з провідних акторок мого проєкту «Театральна біржа». Маю надію, що з вересня цей проєкт працюватиме досить активно. Вона виконавиця досить широкою амплітуди, і думаю, що років через п’ять-шість буде досить відомою в театральному просторі не лише Києва, а й усієї України.

Руфат Мамедов тільки закінчує навчання в університеті, але вже зайнятий у багатьох моїх роботах. Зокрема, грає у виставі «Те, що приховують французи». А в нашому спільному проєкті, прем’єра якого запланована на жовтень, гратиме Фауста. Це нова акторська генерація нашої мистецької спільноти.

А Олександра Лелікова, який грає другого партнера Тетяни, я б назвав мультимедійним актором, який народився з театром у серці. Ще чотири роки тому, коли він був моїм студентом, я не давав можливості зробити йому зауваження, настільки все інтуїтивно розумів як актор. Олександр дуже подібний на молодого Віталія Лінецького і досягне значних висот в акторській професії, якщо й надалі посилено працюватиме над собою.

Радий, що в такому потужному складі вийшла ця вистава. Завдяки якостям акторів, їхній відданості та закоханості до театру і бажанню надати сенс театральному мистецтву, вийшла досить цікава постановка, яка завжди відбувається при повних аншлагах.

У центрі сцени — стіл-книжка, який розповідає нам про життя двох пар. Він як книга розкривається і закривається. Такий прийом притаманний театру абсурду. А ще серед декорацій диван.

У другій дії герої грають у теніс, а стосунки між чоловіком і жінкою дуже нагадують цю гру. Чоловік та жінка не можуть одне без одного, але вони постійно змагаються — хто лідер, хто правий. І це ми бачимо через тенісну кульку, яка передається від одного партнера до іншого. Це гра, яка не може закінчитися ні перемогою, ні програшом. У такому стані протилежні статі знаходитимуться до кінця. Цією грою вони живлять свої стосунки. Що робити, аби прожити разом з жінкою до кінця життя? З нею треба грати в любов, тобто, постійно дивувати.

У цю гру закладена кожна репліка. Тут немає жодного удару, аби просто пограти. Пластична партитура гри відповідає дійовій структурі того, що відбувається на сцені. Координація засобів і змісту у виставі досить складна. Мені здається, що ми змогли поєднати гру в теніс і кохання між людьми.

Задоволений, що люди йдуть на цю виставу. Вони виходять з театру з палаючими очима, розмовляють, усміхаються, обіймають одне одного. Вистава за годину і двадцять хвилин трохи змінює глядачів, вона їх об’єднує. Цей спектакль вже живе як окремий витвір мистецтва.

Фото з сайту театру

Друковану версію читайте в газеті «Слово Просвіти»