Довгоочікувана прем’єра

28 та 29 жовтня (субота та неділя) о 15:00 у Національній опері України відбудеться довгоочікувана прем’єра опери «Кіт у чоботях» Юрія Шевченка.

Довгоочікувана прем’єра

Десь на задвірках казкового палацу, вільної від біганини хвилини збираються миші, аби вкотре послухати старого Кота, який вже давно на пенсії, і зовсім їм не страшний.

Навпаки! Миші люблять ці котові оповідки про пригоди його юності. Бо Кіт — такий гарний актор! Коли він щось розповідає, то аж ніби молодіє на очах, переміщаючись в часі років на… дцять назад. Цього разу Кіт вирішив їм розказати з чого, власне, все почалося…

Сповнене неочікуваних сюрпризів гротескне дійство буде цікавим, які маленьким так і дорослим глядачам. Ви нізащо не здогадаєтесь, хто співатиме Кота, а хто буде Людожером…

Проєкт, який три роки тому започаткував художній керівник опери Анатолій Солов’яненко, мав достатньо довгий шлях до сцени: раптово пішов у засвіти автор музики, відомий театральний композитор Юрій Шевченко, потім постановку на деякий час призупинила війна…

Відновивши роботу, театр не відмовився від планів на казкову котячу історію навіть в умовах воєнного стану. І ось нарешті!

«Кота у чоботях» я придумав сам, вибрав з казки те, що має увійти в оперу, розклав все по подіях і дійових особах, — розповідає Анатолій Солов’яненко (автор та керівник проекту). — Разом із Миколою Бровченком та Юрієм Шевченком ми довго працювали над цим твором. Наближаючись до постановки, я вирішив, що буде правильно залишитися керівником проекту, але для того, щоб були різні почерки та бачення, ми запросимо Оксану Тараненко".

«Наша казка — про вигадливість, кмітливість, гнучкість, вміння знайти вихід із будь-якої ситуації і, звісно, доброту. Ми постаралися зробити більш зрозумілою для сучасних дітей старовинну систему ієрархії суспільства, а от «повчальні висновки» вони зроблять самі або з батьками, — розповідає Оксана Тараненко (режисера-постановниця).

Герої нашого «Кота» на кожну ситуацію мають свою відповідь, свою режисерську «фішечку». Спойлерити не буду, але усі, хто грає у цій опері, отримують надзвичайне задоволення. В нас дуже веселі, креативні репетиції. Чесно кажучи, справжній балаган. Такою і має бути дитяча вистава".

«Дитяче — не означає просто, — розповідає диригентка-постановниця Алла Кульбаба, — Ось, наприклад, непросте завдання адаптувати звучання саме до оперних умов, де солісти співають без мікрофонів, а потужних духових інструментів у партитурі чимало. Дуже важливо віднайти баланс, не втративши нюанси і кольори. А їх тут надзвичайна кількість!

У «Коті» чудова музика — зрозуміла, дотепна, дуже виразна. В ній багато рідного українського мелосу, а деякі мелодії запам’ятовуються з першого разу, як справжні хіти. Композитор досхочу «погрався» з жанрами, є й деякі інші композиторські витівки, які оцінять і діти, і дорослі…"

Постановний склад: автор та керівник проекту — Анатолій Солов’яненко, режисер-постановник — Оксана Тараненко, диригент-постановник — Алла Кульбаба, художник-постановник — Марія Левитська, хормейстер-постановник — Олександр Тарасенко, балетмейстер-постановник — Віктор Іщук.

У виконавському складі в різні дні заявлені: Анжеліна Швачка, Ірина Петрова, Тетяна Пімінова (Кіт), Дмитро Іванченко, Олександр Нікіфоров (Хазяїн кота, пізніше Муркіс-де-Карабас), Вячеслав Базир, Олександр Бойко, Олександр Кірєєв (Король), Ксенія Бахрітдінова-Кравчук, Ольга Матушенко, Анастасія Поважна (Принцеса), Сергій Магера, Володимир Тишков (Людожер), Сергій Скочеляс, Руслан Танський (Перший вартовий), Михайло Кірішев, Юрій Горинь (Другий вартовий).