Чому стоять будмайданчики Київміськбуду та хто добудує ЖК Укрбуду?

Ринок столичної нерухомості продовжує оживати. Все більше забудовників в Києві та області відновлюють будівництво. Проте, найбільша будівельна компанія України — Київміськбуд (КМБ), досі не веде активних дій на будівельних майданчиках. Багато об’єктів заморожено. Без житла залишаються тисячі інвесторів, серед яких багато військових, переселенців та волонтерів. Крім того, знову розгорівся скандал з банкротством Укрбуду.

Чому стоять будмайданчики Київміськбуду
Чому стоять будмайданчики Київміськбуду

То що ж насправді відбувається та що заважає КМБ відновити будівництво, читайте в матеріалі i-ua.tv.

Повернення Микитися та скандал з квартирами для Нацгвардії

За рішенням суду в вересні 2022 року після фінансової неспроможності групи компаній «Укрбуд» продовжувати будівництво в 2019 році, контроль над однією з компаній було повернуто її колишньому власнику — бізнесмену та екс — нардепу Максиму Микитасю. Він звинуватив у рейдерстві «Укрбуд Девелопмент» екс- гендиректора компанії Олега Майбороду та підприємця Дмитра Федотенкова. При цьому, за словами, О. Майбороди, проблеми в Укрбуді почалися саме через діяльність М. Микитася та після обвинувачень НАБУ щодо обміну квартир для Національної Гвардії.

«Обігових коштів стало вкрай недостатньо для завершення чинних проєктів. Також Микитась витратив багато коштів на позачергові парламентські вибори, але програв. Одночасно з цим почався тиск на компанію та особисто Микитася з боку Офісу Президента через силові структури. Тож виникло питання загрози виконання зобов'язань «Укрбуд девелопмент» перед інвесторами. Назрівав конфлікт. Усе це призвело до того, що інвестори звернулись до президента В. Зеленського щодо втручання в ситуацію з «Укрбудом», — заявляє в інтерв’ю ЗМІ Майборода.

Нагадаємо, що в грудні 2019 року, в ефірі телеканалу 1+1 гарант держави В. Зеленський заявив, що об’єкти Укрбуду добудує Київміськбуд, але з того часу пройшло майже три роки, і найбільші житлові комплекси Укрбуду досі не введені в експлуатацію і навіть не будуються.
Тож не дивно, що коли М. Микитась повернув собі контроль над компанією «Укрбуд Девелопмент», він заявив, що в нього виникли підозри про нецільове використання коштів інвесторів, які за фактом спрямовувались не на завершення недобудов Укрбуду.

В КМБ такі думки М. Микитася заперечили, заявивши, що з 24 лютого 2022 року не отримують коштів від Фінансової компанії «Житло-Капітал» (ФФБ), яка є зв'язуючою ланкою у взаємовідносинах між інвесторами та КМБ, а також виступає гарантом грошей інвесторів. Але ж ще до цих подій в КМБ обіцяли ввести в експлуатацію деякі ЖК до кінця 2021 році. В 2019 році компанія отримала від Укрбуду як «мінусові», так і прибуткові об'єкти. Тож кошти на відновлення будівництва йшли не тільки від ФФБ, але й з прямих продажів метрів житлової й комерційної нерухомості та паркінгів, які були передані КМБ, а також з додаткових об'єктів, які КМБ побудував на майданчиках Укрбуду. Виникає питання, чому терміни здачі житлових комплексів перенесли та що заважало здати майже готові будинки?

Київміськбуд тільки обіцяє

Голова «Київміськбуду» Ігор Кушнір на сторінках в соцмережах заявляє про те, що незважаючи на військовий стан та відсутність фінансування, роботи з добудови будинків «Укрбуду» ведуться на цей час і будуть завершені. Проте це тільки на папері. Реальних дій по запуску будівництва станом на сьогоднішній день немає.

Крім того, нещодавно на зустрічі з інвесторами голова «Київміськбуду» Ігор Кушнір заявив, що під час війни КМБ продавав квартири, а це мільйони гривень. Виникає ще одне питання, куди вклали ці кошти, якщо стоять «мертві» будмайданчики та перед інвесторами ніхто не звітував.

При цьому, КБМ вкотре наголошують про нестачу коштів для запуску повномасштабного будівництва житлових комплексів. Адже компанія просить перерахування коштів від ФФБ та роздає тільки обіцянки інвесторам, що роботи на будівництві відновляться після фінансування від держави. До речі, за попередньою інформацією, воно вже відбулося у вересні. В ЗМІ з'явилася інформація про те, що кошти виділили з міського бюджету для КП «Житло- Інвест» у розмірі 1,5 млрд грн, які мають перерахувати на рахунки КМБ. Ці кошти передбачені на квартири для переселенців та на відновлення будівництва ЖК Укрбуду.

Тож час йде, а будівництво Київміськбуду досі законсервовано. Введені в експлуатацію об'єкти — недобудовано. Виникає питання чому ж кошти досі не надійшли на рахунки КМБ?

Тож поки власники збанкрутілого Укрбуду шукають винних у розкраданні коштів, а Київміськбуд шукає виправдання, чому не запускаються будмайданчики і «будує» лише патріотичні пости в соціальних мережах, інвестори під час війни та економічної кризи, залишаються просто на вулиці, і готуються до рішучих дій. Адже багатьом переселенцям та військовимЗСУ, які є інвесторами найбільших недобудованих ЖК Укрбуду, просто немає куди повертатися.

«Тож, Київміськбуд, як довго нам читати Ваші обіцянки в соціальних мережах, коли захисникам потрібні їх квартири?», — питають інвестори.