Переселенці і військові без житла: коли чекати розморожування будівництва об’єктів Укрбуду?

Багато забудовників в Києві та області відновили будівництво. Проте, найбільша будівельна компанія України — Київміськбуд (КМБ), досі не веде активних дій на будмайданчиках, а багато об’єктів взагалі заморожено. Серед них і житлові комплекси Укрбуду, які КМБ забов’язаний добудувати. Адже це розпорядження Президента В. Зеленського.

Мітинг інвесторів Укрбуду під КМБ
Мітинг інвесторів Укрбуду під КМБ

З того часу пройшло більше, ніж 2 роки, а без житла досі залишаються тисячі інвесторів, серед яких багато військових та переселенців. Тож що ж насправді відбувається, та коли Київміськбуд відновить будівництво, читайте в матеріалі i-ua.tv.

Коли чекати розморожування будівництва

Голова «Київміськбуду» Ігор Кушнір на сторінках в соцмережах заявляє про те, що незважаючи на військовий стан та відсутність фінансування, роботи з добудови будинків «Укрбуду» ведуться на цей час і будуть завершені. Проте, за словами інвесторів, реальних дій по запуску будівництва станом на сьогоднішній день немає.

Фактично будівництво не було поновлено: будівельні матеріали, необхідні для продовження робіт, не були закуплені, грошові кошти не перераховуються на рахунки Генпідрядників, а ті не хочуть працювати задарма.

При цьому, в будівельній компанії вкотре наголошують про нестачу коштів для запуску повномасштабного будівництва житлових комплексів.

Варто зазначити, що останні декілька місяців у багатьох медіа виданнях голова КМБ І.М.Кушнір наголошує, що КМБ будує Житлові Комплекси Укрбуд виключно за гроші, які перераховує Фінансова Компанія «Житло-Капітал», яка є Фондом Фінансування Будівництва майже усіх житлових комплексів Укрбуд. Проте інвестори наголошують, що це не відображає дійсність, адже ФК «Житло-Капітал» ще у 2020 році передало у власність КМБ усі непродані площі усіх житлових комплексів Укрбуд, також КМБ будує та реалізує додаткові вільні площі у нових секціях та будинках ЖК Укрбуд, які не були передбачені кошторисною документацією, та побудовані КМБ додатково. Тобто є вже аж Три джерела фінансування, не враховуючи власні накопичені кошти КМБ, різноманітні державні програми та інше.

«І це ще ми не піднімаємо питання аудиту вже освоєних коштів інвесторів, які КМБ залучив та витратив на будівництво, хоч і не дуже якісне, проте за ринковими цінами"-, зазначають інвестори.

Також, за словами інвесторів, на багатьох об'єктах Укрбуду, які вже здали, є дуже великі проблеми. Основна — не завершені зовнішні та внутрішні мережі, тож фактично у нібито зданих будинках жити неможливо.

Крім того, на двох житлових комплексах будівництво так і не було розпочато.

Це житлові комплекси Арт Хаус та Солар Сіті. Останній досі не був прийнятий ані Київміськбудом, ані іншим забудовником.

До речі, замовником будівництва та орендарем земельної ділянки є ЗАТ МЖК Академмістечко, якому КМДА продовжила оренду земельної ділянки в 2017 на 5 років з метою добудови 20-ти річного довгобуду за рахунок інвестора Укрбуд. Підприємство знаходиться на стадії санації, головним кредитором є Департамент житло забезпечення та будівництва КМДА.

Інвестори вважають, що саме в компетенції КМДА вирішити всі питання, щодо відновлення будівництва ЖК Солар Сіті.

Світло в кінці тунелю або допомога КМДА

На фото інвестори вчерговий раз звернулися до депутатів Київради вже з петицією № 11224

Нагадаємо, що в вересні за ініціативою інвесторів Укрбуду відбулося засідання постійної комісії Київської міської ради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин, на якому розглянули питання щодо добудови об"єктів Корпорації «Укрбуд». На засіданні також були присутні представники Київміськбуду, які під час засідання запевнили, що будуть намагатися відновити будівництво ЖК «Укрбуд» найближчим часом, а в зданих ЖК будуть завершувати роботи. В свою чергу, депутати Київради пообіцяли тримати питання з відновлення будівництва на об’єктах Укрбуду на контролі. Зокрема, депутати разом з Київміськбудом наголосили, що будуть контролювати хід робіт на будівництвах.

Після цього в ЗМІ опублікували інформацію, що з міського бюджету КП «Житло- Інвест», як розпоряднику, виділили кошти у розмірі 1,5 млрд грн, які нібито, зі слів І.Н. Кушніра, мають перерахувати на рахунки КМБ. Ці кошти передбачені на купівлю квартир для переселенців та військових. Ці гроші дозволили б КМБ поповнити оборотні кошти також і для добудови комплексів Укрбуд.

Проте вже листопад, а віз і нині там, ніяких коштів не було виділено. На багатьох об'єктах попри заяви представників КМБ, що будівництво розпочалося — відбувається імітація робіт, а в найбільших ЖК, де серед інвесторів багато переселенців та військових. Так, наприклад, ЖК «Чарівне місто», будівництво з 24 лютого взагалі не ведеться. Хоча забудовник обіцяв здати об'єкти у 2022 році.

В країні війна, на вулиці зима, а люди досі без житла.

Тож інвестори вчерговий раз звернулися до депутатів Київради вже з петицією № 11224 «Фінансова підтримка об’єктів незавершеного будівництва державної корпорації Укрбуд». Адже 80% акцій «Київміськбуду» знаходяться у комунальній власності міста. Петиція набрала більше, ніж 6000 голосів.

Після цього в листопаді відбулось чергове засідання комісії Київради, одне з питань якої було — підтримка петиції. На комісії були присутні депутати Київради, інвестори Укрбуду та представник КМБ Дудурич Василь Михайлович, який з трибуни заявив про відсутність фінансування для добудови всіх ЖК Укрбуд. Виступив В'ячеслав Іванович Непоп, заступник голови КМДА, який спрямовує, координує і контролює діяльність Департамента будівництва та житлового забезпечення та Департамента з питань державного архітектурно-будівельного контролю. Він намагався заблокувати петицію, зазначивши, що підтримка інвесторів не на часі. Заявивши, що фінансування об'єктів Укрбуду у зв’язку з війною неможливо. Тобто таким чином, представник міської влади не хотів сприяти вирішенню житлових проблем переселенців та військових.

Проте, не зважаючи на заяву заступника київського міського голови В'ячеслава Непопа, не підтримувати петицію інвесторів про фінансову підтримку добудови житлових комплексів Укрбуд, депутати стали на бік інвесторів.

Зокрема, за словами, депутата Київради Ю. Зубко вимоги інвесторів, які є в петиції, повинні бути розглянутими.

«Підтримка будівельної галузі — це створення робочих місць та оборот коштів, які починають працювати в Києві. Це додаткові можливості для розвитку міста, а кошти дуже потрібні місту. Крім того, до Києва приїхало більше 250 тисяч переселенців. Тому місто має надати їм робочі місця», — наголосив депутат.

Тож петицію було підтримано. А отже, це дасть можливість забезпечити необхідним житлом внутрішньо переміщених осіб, які втратили все майно, та військовослужбовців, які боронять нашу країну.

Останню крапку в цій справі має поставити сесія Київради, на якій вирішиться доля військових та переселенців щодо можливості отримати ними квартир від КМБ. Тож інвестори Укрбуду просять мера В. Кличка якнайшвидше винести це питання на голосування на сесії. Адже це важливо для міста, переселенців та військових.

А тому, хто зупинить цей процес, доведеться брати відповідальність, за те, що інвестори не отримають житло в найнеобхідніший час, коли людям нема де жити.

Інвестори наголошують, що в черговий раз допомагають забудовнику, роблять все для того, щоб будівництво було розконсервовано, і всі об'єкти добудовано. Тому сподіваються, що КМБ буде виконувати свої зобов'язання щодо якості будівництва, здавання об'єктів у нормальному стані та з підключенням до всіх мереж. Якщо ж забудовник не буде виконувати зобов'язання перед інвесторами, то всі ці недоліки стосуватимуться особисто голови КБМ І. Кушніра та керівництва компанії.

" Підтримка петиції — це всього лише черговий крок до добудови наших квартир. Нам належить дуже щільно працювати з владою міста та керівництвом КМБ, щоб кошти для будівництва таки знайшлися, їх виділили, а КМБ їх використав за призначенням. Інвестори вкотре допомогли КМБ, того ж чекаємо і від керівництва компанії", — зазначають інвестори.