Купівля військових облігацій через Sense Bank: продовження диверсійної роботи в найвищих ешелонах влади

В застосунку Дія доступна послуга — купівля військових облігацій. Це цінні папери, що випускає держава під час воєнного стану. Вони стали дієвим інструментом для підтримки економіки України та Збройних Сил. Відтепер їх можна придбати в Дії через партнерів, бо вона не продає їх самотужки. Одним з таких партнерів є Sense Bank, який до грудня 2022 року називався Альфа-Банк Україна, та був частиною російської холдингової компанії з офісом у Люксембурзі ABH Holdings, що належить громадянам рф.

Купівля військових облігацій через Sense Bank
Купівля військових облігацій через Sense Bank

Станом на вересень 2022 року бенефіціарами банку були російські олігархи Андрій Косогов (40,96%), Петро Авен (12,4%) та Михайло Фрідман. 1 грудня 2022 року «Альфа-Банк Україна» змінив назву на Sense Bank. Тож що відбувається, розбиралися журналісти.

Народний депутат ІІІ скликання, координатор Суспільної Системи Віктор Жердицький вважає, що відбувається продовження диверсійної роботи в найвищих ешелонах влади.

«Це продовження диверсійної роботи всередині України на найвищих ешелонах нашої влади. Альфа-Банк належить дуже близькому товаришу путіна — Фрідману, який нищить українців. Такі люди є фінансовими стовпами для російського проникнення в Україну, починаючи з 90-х років. Тоді вперше українські банкіри зіштовхнулися з Альфа-груп, стосовно збереження власності української цементної промисловості та українських цементних заводів за українськими власниками. Тоді Альфа-груп знайшла собі ходатая, яким виступив космонавт українського походження Попович. Він бігав по найвищих кабінетах, тиснув на почуття земляцтва і лобіював для Альфа Банку відповідні пільгові умови по приватизації цементної промисловості. Саме тому вони ще до початку війни 2014 року і до повномасштабного вторгнення, мали велику, сильно розгалужену структуру лобістких агентів та найманців в найвищих ешелонах державної влади», — каже експерт.

Він нагадав, що американські сентари та розвідки звинувачували керівника ОП Андрія Єрмака в тому, що він працює на російську розвідку.

«Система управління багатьма ресурсами, не тільки фінансовими та інформаційними, а й оборонними знаходиться під впливом російської ворожої агентури. Тому немає нічого дивного в тому, що Альфабанк, власником якого є росіянин, уже 8 місяців продає українські військові облігації. Адже у нас до основ зіпсована система державного управління. Тому такі диверсійні злочинні схеми, по відношенню до українців і до нашої системи оборони, продовжують працювати. Вони мають бути зачищені та ліквідовані. Все під час воєнного стану має бути під державним, національним управлінням та працювати тільки на нашу економіку і оборону. Ніякі російські резеденти, зокрема в особі Альфа-Банку, не мають права розпродавати наші облігації та на цьому заробляти собі політичні дивіденди. Найстрашніше, що вони мають доступ до інформації, про тих наших патріотів, хто на різні суми купує військові облігації. Тобто матимуть список фінансово спроможних патріотів, які купують облігації для посилення обороноздатності країни, для того, щоб списки наших патріотів передавати ворожим спецслужбами для можливої ліквідації — зазначає експерт.

Віктор Жердицький наголосив, що ЗМІ мають викривати такі факти. Зокрема, коли російські компанії та власники ховаються за українськими чи іноземними номінальними власниками.

«Ми маємо такі факти викривати та вимагати, в даному випадку, від Нацбанку припинити діяльність цих установ. Голова НБУ зобов'язаний зупинити дію ліцензії перелицьованого Альфа-банку на території України, який належать громадянам рф, та ввести туди тимчасову адміністрацію. Після цього треба вимагати від РНБО прийняття рішення про націоналізацію. Головне, щоб Нацбанк припинив діяльність російського банку в Україні, який має доступ до важливої інформації, розпродаючи державні військові облігації», — резюмує В. Жердицький.

Мають розібратися СБУ та НБУ

В свою чергу, експерший заступник генпрокурора та громадський діяч Микола Голомша наголошує, для того, щоб розібратися в цій ситуації, треба звернутися до Нацбанку та СБУ, щоб перевірити діяльність банку. Зокрема, чи немає там частки російського банку, адже це є порушенням українського законодавства та норм моралі.

«Військові облігації — це позитивна річ. Проте якщо відбувається перевдягання банку з вовка в ягня, то це неприпустимо. Чи дійсно Sense Bank на сьогоднішній день є російським, через який відбувається купівля військових облігацій, треба перевірити. Обов'язково потрібно реагувати на такі сигнали. Це питання треба поставити на порядок денний. СБУ має перевірити діяльність цього банку. Можливо цей банк вже змінив власника та адміністративне підпорядкування та є українським банком. Це є неприпустимо, якщо українські громадяни купують облігації в банку, який є неперевіреним та попередньо був російським», — зазначає експерт.

Він наголошує, що всі причетні особи, які надали можливість такому банку працювати у системі, де українці купують військові облігації, мають понести відповідальність, якщо буде доведено відношення банку до рф.

До речі, Євросоюз збирається запровадити санкції проти «Тінькофф», «Альфа-банку», «Росбанку» та Фонду національного добробуту.

Акції «Тінькофф» (викуплено за безцінь олігархом Потаніним) на відкритті торгів впали на 5% після появи цієї інформації. Засновник банку Олег Тиньков, який виступив проти війни, хоче прибрати своє ім'я з назви банку, щоб уникнути асоціацій із Росією.