Україна збирається в 4,5 раза збільшити імпорт газу із Польщі

Наразі «Оператор газотранспортної системи України» (ОГТСУ) обговорює із польськими колегами збільшення гарантованих потужностей для імпорту блакитного палива з РП із наявних 4-х до 18 млн куб. м на добу.

Україна збирається в 4,5 раза збільшити імпорт газу із Польщі

Про це в інтерв’ю для агентства «Укрінформ» повідомив генеральний директор компанії Сергій Макогон: «Наразі ми можемо імпортувати з напрямку Польщі понад 4 млн кубометрів на добу. Однак працюємо з польською стороною над збільшенням гарантованих потужностей транспортування природного газу в напрямку Польща – Україна. Потенційно гарантована потужність на точці з’єднання Польща – Україна може становити 6,6 млрд кубометрів/рік, або 18 млн кубометрів на добу».

Раніше пан Макогон повідомляв, що Україна споживає у середньому 100–120 млн куб. м газу на добу, імпортує майже 9 млн кубометрів газу щодня, а основними напрямками імпорту за відсутності транзиту є Угорщина (49% від усього імпорту), Словаччина (29%) та Польща (22%, зокрема й з LNG-терміналу). Також зараз є можливість імпортувати в Україну газ із LNG-терміналів Греції, Хорватії та Литви.