Повернення до кордонів 24 лютого — це тимчасова перемога. Має бути повна деокупація

Про це заявив в інтерв’ю Зеленський. Просування вперед і відтермінування деокупації наших територій залежить від потужної зброї, від політичної підтримки Заходу і від санкційної політики.

Це — війна за незалежність і свободу нашої держави. Незалежність, у моєму розумінні, — це повернення наших територій. Вважаю, що повернення до кордонів, які ми контролювали 24 лютого, — це дуже серйозна тимчасова перемога. Саме «тимчасова», бо повинна бути повна деокупація наших територій.

Деякі країни діють, як сапери. Підтримуючи Україну, вони перевіряють, що можна зробити, щоби послабити санкції, щоби бізнес тієї чи іншої держави не страждав. Вони постійно, як сапери, пробують проштовхнути ту чи іншу ініціативу. Нам не потрібні альтернативні рішення, окрім тих, які наша держава обрала.

Якщо ми будемо говорити відверто… Ми вдячні за санкції, але вони поки не настільки вплинули на росію, щоби вона зупинила війну. Тому що ми розтягуємо це «задоволення». А треба чітко: ембарго — так ембарго, на нафту — так не бійтеся, на газ — розуміємо, що будуть складнощі, але вводьте. Інакше час буде грати на руку керівництву росії.

Я не зовсім розумію, що таке «приниження росії». Ми говоримо про що? Про те, що всі ці роки вони вбивають наших людей? Еммануель [Макрон] глибоко розуміється у процесі. Про які «приниження» ми говоримо?

росія вкрала деякий об'єм нашого зерна і повезли на кораблях. Вони заходили у деякі держави, і ці держави були готові їх прийняти. Просто ми спіймали цю інформацію і маршрути. Ми попередили ці держави, що будемо об'єднувати Захід, через що будуть впроваджуватися санкції і проти них. Тоді деякі держави дійсно злякалися.

Ми не впустимо російські кораблі у наші порти. Всі прекрасно знають, що Україна готова експортувати все, що в нас є. Ми готові до нормальних і цивілізованих, але безпечних умов. Схема дуже проста, яку ми запропонували, — це схема безпечного морського коридору, який можуть зробити кораблі будь-якої держави-партнера, але не рф. Тому що росії ми не довіряємо.

Я б хотів, щоби те єднання українського народу, яке утворилося на початку повномасштабного вторгнення, залишилося. Тоді саме це єднання надасть нам змогу перемогти у цій битві й відновити нашу державу.

Не забувайте, що війна продовжується. Не може бути втоми у західних держав від цієї війни. Про це не можна забувати.