Розгін «Студентського Майдану» — суд дозволив спецрозслідування стосовно екс-заступника Секретаря РНБО

За участі прокурорів Офісу Генерального прокурора Печерським районним судом м. Києва надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно колишнього заступника Секретаря Ради Національної безпеки і оборони України у кримінальному провадженні за обставинами організації ним вчинення працівниками міліції перешкоджання проведенню зборів громадян та перевищення влади і службових повноважень (ст. 340, ч. 2 ст. 365 КК України).

Розгін «Студентського Майдану» — суд дозволив спецрозслідування стосовно екс-заступника Секретаря РНБО

Таке рішення суду надає право стороні обвинувачення на проведення досудового розслідування стосовно підозрюваного, який перебуває у розшуку, за його відсутності (in absentia).

За даними слідства, 30 листопада 2013 року ексзаступник Секретаря РНБО з метою перешкоджання учасникам мирної акції протесту, спрямованої проти відмови вищого керівництва держави підписати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, організував і контролював насильницький розгін працівниками спецпідрозділу міліції «Беркут» мирного зібрання на Майдані Незалежності в м. Києві. До громадян застосовувалося фізичне насильство та спеціальні засоби, внаслідок чого заподіяно тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості 55 особам, вчинено насильницькі дії, які завдали фізичного болю ще понад 30 потерпілим.

Крім того, в ході виконання організованих ексвисокопосадовцем злочинних дій співробітниками міліції із перевищенням влади та застосуванням заходів фізичного впливу затримано 35 учасників мітингу. У подальшому їх доставлено до органів внутрішніх справ для притягнення до адміністративної відповідальності за сфальсифікованими документами про нібито вчинення ними порушення громадського порядку та спротив працівникам міліції.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими ДБР.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.