Зеленський не хотів чути попереджень США про вторгнення РФ — Байден

Президент Байден сказав, що його український колега Володимир Зеленський «не хотів цього чути», коли представники американської розвідки попередили про те, що російська атака наближається перед вторгненням 24 лютого.

Я знаю, що багато людей думали, що я, можливо, перебільшую", — сказав Байден у п’ятницю на заході зі збору коштів.

«Але я знав, що у нас є дані», які показують, що президент Росії Володимир Путін «збирається ввійти», — сказав Байден. «Сумнів не було, і Зеленський не хотів цього чути, як і багато людей. Я розумію, чому вони не хотіли цього чути, але він увійшов».

Українські чиновники, однак, відкинули інформацію Байдена.

Речник Зеленського Сергій Нікіфоров повідомив, що Зеленський провів три-чотири телефонні розмови з президентом США напередодні вторгнення, під час яких лідери двох країн обговорювали ситуацію. Він додав, що Україна закликала ввести превентивні санкції для деескалації ситуації.

«Тому фраза „не хотів чути“, мабуть, потребує уточнення», — сказав Нікіфоров.

Радник президента Михайло Поділля окремо сказав, що Україна знала, що Росія планує вторгнення, але залишаються питання щодо масштабів будь-якої атаки. Він додав, що звинувачувати Україну «абсурдно».

Оскільки високопоставлені чиновники США та Європи підняли тривогу в січні, що Путін може перекинути війська та танки через кордон, український лідер закликав до спокою та благав своїх громадян не піддаватися паніці.