Стало відомо скільки з України виїхало громадян через повномасштабне вторгнення рф

За весь час повномасштабного вторгнення виїхало 5 млн громадян. Україна на порозі міграційної кризи.

Стало відомо скільки з України виїхало громадян через повномасштабне вторгнення рф

Про це під час ефіру заявила директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова.

" За інформацією наших прикордонників, від 27 лютого 2022 року, не про які 7,5 млн біженців не йдеться. Якщо порахувати всіх хто виїхав та в’їхав в країну, то виходить 1,5 млн громадян. Хоча за весь час повномасштабного вторгнення виїхало 5 млн громадян. Але це не лише втікачі від війни. В перші 2 тижні повномасштабного вторгнення виїжджали громадяни інших країн. Також сюди входять люди, які були задіяні у ввезенні авто. Ніхто не відміняв перетин людей, які мешкають в прикордонній зоні. Але сальдо приблизно 1,5 млн", — каже експерт.

За її словами, навіть те, що з країни вихало 1,5 млн громадян, а не, 7,5 млн, як каже ООН, загрожує Україні міграційною кризою.

" Те що збільшилася чисельність тих, хто постійно перебуває за кордоном останні 4 місяці, на 1,5 млн громадян — дуже багато. Ми розраховували, що за кордоном було близько 3 млн. Туди додалося ще 1,5 млн, а це переважною мірою молоді жінки, та жінки з дітьми. Є величезний ризик того, що за умови продовження гарячої фази війни, жінки адаптуються до життя за кордоном. Знайдуть роботу та не невизначений термін залишаться за кордоном. Після того, як чоловікам в Україні дозволять виїжджати за кордон, то возз’єднання родин відбудеться в інших країнах. За найстрашнішими прогнозами, якщо гаряча фаза війни триватиме ще не місяці, а роки, і українці продовжать виїжджати за кордон, то ми очікуємо, що Україна втратить 5 млн громадян. Якщо це закінчиться доволі швидко, то це буде 500- 600 тисяч. Тож Україна на порозі демографічної кризи", — резюмує Е. Лібанова.