Це мародерство на рівні держави, — Національна спілка архітекторів про реформу містобудування

1 липня 2021 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроєкт № 5655 про реформу містобудування.

Олексій Шемотюк на пресконференції "Репресії архітектурної спільноти. Хто узурпує право на відновлення України?"
Олексій Шемотюк на пресконференції "Репресії архітектурної спільноти. Хто узурпує право на відновлення України?"

Про це повідомила заступниця голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Ганна Кирій.

За її словами, законопроєкт був написаний за зачиненими дверима, без участі профільних спільнот і без експертної думки.

«Концентрація влади в Мінрегіоні, яка пропонується в цьому законопроєкті, перехід до Мінрегіону, функції ДАБІ, обмеження права штрафувати всіх архітекторів, інженерів, керувати всім ринком і впливати, давати доступ до ринку надається Мінрегіону, який сьогодні вже виступає бек-офісом забудовників», — пояснила Кирій на пресконференції у пресцентрі Інтерфакс-Україна.

28 грудня 2021 року після розгляду всіх поправок парламентський комітет проголосував за прийняття цього законопроєкту в другому читанні та рекомендував Верховній Раді прийняти його в другому читанні.

«Сьогодні ми маємо 20 жовтня. Тексту законопроєкту ніде немає, в публічному доступі його немає. Тобто свідомо суспільству не дають текст. Робиться конкретний тиск на спілку, на людей, робляться красиві презентації і картинки, і робиться так, щоб люди не змогли прочитати і не змогли зробити свої висновки», — заявила заступниця голови Архітектурної палати.

Окрім цього, голова Київської організації Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України та командир мобільної протитанкової групи Олексій Шемотюк сказав, що основний елемент цієї реформи — перерозподілення важелів впливу за рахунок ураження в правах соціуму об'єднаних територіальних громад.

«І за рахунок цього передача цих прав капіталу (приватному, — ред.) робиться руками держави. Конкретними людьми, локомативами і головними лобістами інтересів капіталу на сьогодні є керівник партії Слуга народу пані Шуляк і заступник міністра розвитку громад та територій пані Козловська. Ці люди не є бенефіціарами цієї реформи. Бенефіціарами цієї реформи будуть представники крупного девелоперського капіталу. Пані Шуляк і пані Козловська є виконавцями замовлення. Вони, використовуючи владні повноваження, використовуючи можливості своєї ролі, захищають виключно інтереси капіталу. Це мародерство на рівні держави», — підкреслив Шемотюк.