Європарламент закликає конфіскувати активи Олександра Лукашенка

Парламент Європейського Союзу у четвер, 24 листопада, у Страсбурзі ухвалив резолюцію щодо правової ситуації в Білорусі.

Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко

У ній євродепутати закликали Єврокомісію та країни, що входять до ЄС, доопрацювати правовий механізм, який дозволить конфіскувати заморожені ЄС активи, у тому числі активи правителя Білорусі Олександра Лукашенка, його родини та найближчого оточення.

Пропонується спрямувати ці кошти жертвам режиму Лукашенка та представникам білоруської демократичної опозиції.

Законодавчий орган Євросоюзу закликає продовжувати дипломатичну ізоляцію білорусі, зокрема у міжнародних організаціях, а також скорочувати дипломатичну присутність ЄС та його країн на її території.

Лукашенко та пов'язані з ним особи несуть відповідальність за військові злочини в Україні і мають постати перед міжнародним трибуналом та Міжнародним кримінальним судом, заявив Європарламент. Його депутати рішуче засудили участь білорусі у війні росії проти України та нове розгортання російських військ на білоруській території.

У зв'язку з передбачуваним використанням постачальниками великих європейських компаній примусової праці білоруських ув'язнених парламент ЄС закликає усі підприємства в Євросоюзі припинити відносини з будь-якими білоруськими постачальниками, які наживаються на примусовій праці. Депутати закликають Раду ЄС запровадити санкції проти всіх компаній, які працюють у Білорусі та використовують примусову працю у своїх ланцюжках поставок.

Європарламент нагадує, що ні сам Євросоюз, ні його члени не визнають Олександра Лукашенка президентом Білорусі і зазначає, що багато білорусів вважають переможницею президентських виборів 2020 року Світлану Тихановську. Євродепутати заявили про непохитну підтримку білоруської опозиції та громадянського суспільства. «Перемога України прискорить демократичні зміни у Білорусі», — сказано у резолюції.

Єврокомісію та країни ЄС парламентарі просять і надалі підтримувати демократичну опозицію, громадянське суспільство, правозахисників та представників незалежних ЗМІ у Білорусі та за кордоном, щоб підготуватися до майбутнього переходу країни до демократії


Джерело: DW