Україна планує до кінця лютого провести в ООН мирний саміт

Український уряд має намір провести мирний саміт в Організації Об’єднаних Націй до кінця лютого.

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

Про це глава МЗС України Дмитро Кулеба розповів в інтерв'ю Associated Press.

Дипломат зауважив, що головою саміту має стати генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, оскільки «він довів себе як ефективний посередник і учасник переговорів, і, що найважливіше, як принципова та порядна людина».

«Організація Об'єднаних Націй могла б стати найкращим майданчиком для проведення цього саміту, тому що не йдеться про те, щоб зробити послугу якійсь країні. Йдеться про залучення всіх країн на борт», — наголосив міністр.

У відповідь на запитання про те, чи запрошуватимуть росію на саміт, дипломат наголосив, що «спочатку цю країну потрібно посадити, щоб її переслідували, наприклад, у міжнародному суді за воєнні злочини».

У понеділок, 26 грудня Україна офіційно порушила питання виключення росії із Ради безпеки ООН. МЗС України оприлюднило заяву, у якій закликає країни ООН відновити застосування Статуту організації у питанні легітимності перебування рф в ООН.

Нагадаємо, також Володимир Зеленський 12 грудня заявив, що цієї зими Україна планує провести саміт щодо виконання «формули миру», щоб «зіграти на випередження проти російського терору».