Чому Захід не надає Україні винищувачі — відповідь експерта

Захід не поспішає надати Україні винищувачі через багато причин.

Чому Захід не надає Україні винищувачі
Чому Захід не надає Україні винищувачі

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Рейтович.

«Певною мірою є побоювання щодо того, що ці винищувачі можуть бути використані для ударів по російській федерації. Це може призвести до ескалації прямого зіткнення між країнами НАТО та росією. Про це вже говорили раніше. Другий момент пов’язаний з технічною складністю. Для винищувачів потрібні пілоти, щоб була впевненість, використання винищувачів за призначенням та не буде великих втрат. Третій момент — економічний. Країни, які хотіли ці винищувачі Україні надати — хочуть їх замінити або на більш нові, або на рівноцінні. Для цього треба домовлятися з країнами виробниками, яких не багато. Серед країн НАТО свої літаки винищувачі роблять США, Франція та частково Британія. Всі інші так чи інакше закупають винищувачі у США. Тому немає факторів, які дають можливість відразу ці винищувачі отримувати. Переконаний, що ближче до літа вони в нас будуть», — каже політолог.

За його словами, винищувачі Україні нададуть кілька країни.

«Це буде не одна країна. Була схожа історія з танками. У нас є танкова коаліція, а тепер буде коаліція літаків чи коаліція винищувачів. Всі країни будуть надавати певну кількість винищувачів. Найбільше на сьогоднішній день можуть надати Нідерланди. Фінальну згоду на це мають надати США. Готувати наших пілотів також будуть американці. До речі, вони це роблять вже достатньо давно. Тобто діють на випередження. Коли буде прийнято рішення про літаки, то пілоти можуть бути одразу кинуті в бій», — каже політолог.

За його словами, Україні на майбутнє треба мати не менше 180 літаків.

«Коли ми звільнимо території цього буде більш менш достатньо для контролю повітряного простору над Україною. Адже рф нікуди не дінеться та буде залишатися нашим сусідом», — зазначає експерт.