Клінічне мислення: експерт розповів, чим вирізняються українські лікарі

В українській медицині зберігається клінічне мислення. Лікар в Україні в процесі постановки діагнозу керується клінічним досвідом. Він знає, які симптоми у хворого при тій чи іншій патології. Тобто довіра власному розуму, власному досвіду, досвіду поколінь. Цим цінні українські лікарі.

Олексій Якименко та Олег Панасенко в програмі "Суспільні діалоги"
Олексій Якименко та Олег Панасенко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив голова Вільної профспілки медичних працівників Олег Панасенко в програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Це хибна думка, що ми настільки бідні та, вибачте, дурні, що не заслуговуємо, наприклад, на гарну модель медицини. З цією війною ми стільки інформації отримали, наскільки ми багаті. Питання тільки у перерозподілу цих грошей. Ми одна з багатющих країн світу завдяки інтелекту», — зазначив він.

Експерт вважає, що в Україні найкраща модель медицини. Проблема лише у фінансуванні.

«Мені дуже хочеться вірити, що нашому народу, нашій медичній спільноті вдасться згуртуватися та зберегти ту вітчизняну медицину. Людина в соціальному плані не захищена державою, тому що такі напрямки як освіта, медицина повинні бути соціально адаптовані. Навіщо ми платимо податки, якщо за медицину та освіту ми повинні платити з власної кишені?», — підкреслив гість програми.

Також у студії обговорили питання коронавірусу. На думку, профспілкової організації, коронавірус — це штучний вірус.

«Хвороба дійсно була грізною. Багато людей, на жаль, померло від цієї хвороби. Сам я відчув на собі, наскільки це важка патологія. Тому сказати, що це щось медійне, не можна. Реально існувала така загроза, і реально існує цей вірус. Але, на щастя, у людей виробився вже колективний імунітет. Не завдяки тим засобам, які називають вакциною. І наша профспілкова організація говорила, що вакцинуватися або ні — це право кожної людини. Не можна адміністративним шляхом примушувати колоти той чи інший препарат. Тому що навіть Всесвітня організація охорони здоров'я не довела, що у віддалених періодах ті препарати, які називалися вакцинами, є безпечними», — розповів Панасенко.

Медик вважає, що у світі існує мафія у сфері фармацевтики. Таким чином і був створений коронавірус.

«Людина перш за все буде віддавати гроші за їжу та ліки, тому що найцінніше в кожної людини в будь-якій країні світу — це життя та здоров'я. І на жаль, непорядні ділки від фарммафії користуються такою життєвою необхідністю, винаходячи ту чи іншу штучну хворобу чи вірус. А потім вони створюють вакцини», — наголосив він.