Це не може призвести до загострення російсько-американських відносин, — політолог про участь іноземців у війні

Участь іноземців, зокрема американців, у війні в Україні не може призвести до загострення російсько-американських відносин, тому що немає такої великої кількості американських військ під виглядом добровольців на території України.

Це не може призвести до загострення російсько-американських відносин, — політолог про участь іноземців у війні

Про це заявив політолог Володимир Воля в коментарі телеканалу I-UA.tv, додавши, що іноземні громадяни, які воюють в Україні, є частиною української регулярної армії (ЗСУ).

«Ми знаємо, що є в історії багато прикладів, коли на боці тієї чи іншої держави воювало багато добровольців. Тому доволі непросто провести лінію між тим, хто є найманцями, а хто не є найманцями. Я думаю, якщо іноземні громадяни офіційно вступають до складу Збройних сил України, то вони перестають бути найманцями, тому що вони стають частиною регулярної армії. Якщо вони воюють у структурному підрозділі Збройних сил України, тобто воюють під українським командуванням, на основі українського військового статуту, підпорядковуються загалом українському командуванню та дотримуються правил ведення війни, то ці люди не є найманцями», — пояснив він.

Експерт вважає, що найманці — це люди, з яких формуються окремі підрозділи та які не підпорядковуються командуванню регулярної армії.

«Найманцями вважаються ті люди, які не проживають на території, де йдуть бойові дії, і які воюють виключно за гроші. Тобто їх наймають як солдатів удачі, але ці люди не є громадянами країн, які воюють», — додав Воля.

«Я думаю, що це питання регулюється національним законодавством. І тому говорити про те, що тут не можуть іноземці воювати, некоректно», — підсумував політолог.

Нагадаємо, один з найкращих американських пілотів F-16 Ден Гемптон заявив, що готовий воювати в небі України. Підполковник у відставці брав участь у війнах у Перській затоці, на Балканах і в Іраку.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.