Перші ознаки футуристичного шоку, — експерт про призупинення розробки просунутого штучного інтелекту

Зараз є перші ознаки футуристичного шоку в управлінців, тому що їхні компетенція та знання не дозволяють їм прийняти власне рішення на підтримку чи заборону розвитку штучного інтелекту.

Перші ознаки футуристичного шоку, — експерт про призупинення розробки просунутого штучного інтелекту

Про це заявив голова профспілки працівників соціальних установ і ГО Валерій Пильгун у коментарі телеканалу I-UA.tv.

Ілон Маск і група експертів зі штучного інтелекту та представників індустрії у відкритому листі закликали до шестимісячної паузи у розробці систем, потужніших за нещодавно розроблений OpenAI GPT-4, вказуючи на потенційні ризики для суспільства та людства.

«Скоріше за все ці управлінці спираються на рішення експертного середовища, яке різновекторне щодо штучного інтелекту. Тобто є частина експертів, які дійсно не бояться цього та вважають розвиток штучного інтелекту нормальною тенденцією, а є частина експертів, які бачать у цьому загрози різного характеру та наполягають на припиненні процесу розвитку штучного інтелекту. Другі будуть програвати, тому що всі ці програмні продукти в більшості випадків випущені децентралізованими платформами», — вважає Пильгун.

За його словами, саме з появою рівня технологій web 3.0 процес децентралізації став фундаментальним.

«Якісь варіанти нейросіток, що були десятками і до ChatGPT-4, дають цю первинну програмну базу, на якій можна формувати не тільки ChatGPT-4, але й 5-й, 6-й, 7-й», — додав він.

Експерт зазначає, що дійсно є різні загрози, пов'язані зі штучним інтелектом, однак одна з найбільших — насправді не розвиток ШІ, а заборона працювати з ним.

«Тобто люди, які продовжать працювати з нейросітками, першими отримають випереджальні технології та будуть більш конкурентоздатними в новому світі. Тому тут не про обмеження, а скоріше про те, що ці нейросітки дають змогу різко підвищити рівень конкурентоздатності. Будь-який громадянин, який навчиться працювати з нейросіткою, стає більш конкурентоздатним. Я думаю, що коли експерти, за якими стоять мільярдні статки, кажуть про призупинення, це скоріше про те, що вони бачать загрозу в тому, що з'являться нові можливості в людей. Нейросітки в економічному плані дуже вирівнюють людей», — підсумував Пильгун.

Нагадаємо, Національне управління із захисту персональних даних Італії в п’ятницю, 31 березня, вирішило обмежити доступ до чатбота на основі штучного інтелекту ChatGPT, пояснивши це занепокоєнням щодо обробки персональних даних.