«Українська ДНК»: Голос українських архітекторів має звучати у світі та має бути почутим

У четвер, 13 квітня, у пресцентрі інформаційного агентства «Інтерфакс-Україна» відбулася пресконференція на тему «Голос українських архітекторів під час проведення Венеційської бієнале 2023. Проєкт «Українська ДНК».

«Українська ДНК»: Голос українських архітекторів має звучати у світі та має бути почутим

Дати відкриття проєкту — 18 та 19 травня, за два дні до офіційного відкриття Венеційської бієнале. Для тих, хто не матиме можливості приїхати, організатори забезпечать присутність онлайн.

Голова правління благодійного фонду Архітектурної палати України та кураторка проєкту «Українська ДНК» Анна Кирій розпочала пресконференцію з промови.

Анна Кирій
Анна Кирій

«Голос українських архітекторів має звучати у світі та має бути почутим. Саме зараз це критично важливо, під час війни, під час Венеційської бієнале, найпрестижнішої архітектурної виставки у світі. Це наш архітектурний фронт в усіх сенсах. Це боротьба за наше минуле, за наше теперішнє та за наше майбутнє, за нашу ідентичність, ідентичність наших міст, архітектури українців. І ми не можемо здати цей фронт, саме тому ми діємо. Це енергія об'єднання двох професійних спільнот, Архітектурної палати та Асоціації Design4Ukraine. Із щирою підтримкою професійної спільноти італійських архітекторів зробили проєкт „Українська ДНК“ реальним, можливим і здійсненим. Це щемливий, справжній і щирий проєкт, про кожного з нас, про українців, про архітектуру як нашу ідентичність. Проєкт „Українська ДНК“ стане голосом українських архітекторів у світі», — сказала архітекторка.

Проєкт включає три частини: інсталяція, лекторій як діалоговий майданчик і капсула часу. Остання є кульмінаційною, де буде звучати голос українських архітекторів.

«Ми дуже довго не звучали, ми не говорили зі світом. Українська архітектура й Україна не були представлені на Венеційській бієнале з 2014 року. Це прикро. Саме тому ми маємо це змінити. І ми це змінюємо», — підкреслила Кирій.

Також вона розповіла, як можна кожному долучитися до проєкту. Відсьогодні на офіційних сторінках Архітектурної палати у Фейсбуці та в Телеграмі з'явиться форма для запису відеозвернень, які організатори планують змонтувати в один спільний фільм.

На пресконференції виступила з промовою міждисциплінарна дизайнерка, кураторка проєкту «Українська ДНК» та амбасадорка Асоціації Design4Ukraine в Італії Анна Манако.

Анна Манако
Анна Манако

«У цей важкий останній рік ми намагалися робити все від нас можливе, і нашим напрямком ми обрали культурну дипломатію, зробили декілька заходів з нашими українськими колегами та зустріли багато італійців, яким не байдуже майбутнє нашої країни. Один з таких італійців — це Роберто Б'янсоні, який якраз і став одним з кураторів нашого проєкту та запропонував нам допомогу в реалізації з пошуку партнерів. Таким партнером став Едоардо Мілезі, архітектор, який запропонував нам і надав приміщення своєї школи», — розповіла вона.

Ще одна кураторка проєкту, дослідниця, амбасадорка Асоціації Design4Ukraine у Швейцарії Анастасія Білецька зазначила, що команда готує інсталяцію, яка є «матеріально-просторово-часовою мандрівкою в різні моменти української історії, які зберегла архітектура». За її словами, вони безпосередньо або опосередковано вплинули на загальноєвропейську історію.

Анастасія Білецька
Анастасія Білецька

«Українці зараз проявляють такі якості як вітальність, емпатичність, стійкість, життєзарадність. Власне це все створює унікальну нашу ДНК, яку ми і намагалися вивчити в цьому проєкті та презентувати через історію архітектурних ключових об’єктів», — зазначив президент Асоціації Design4Ukraine Ярослав Белінський.

Ярослав Белінський
Ярослав Белінський

Кандидат архітектури, член Національної спілки архітекторів України та кураторка художньо-дослідницької лабораторії проєкту «Українська ДНК» Ольга Нешта повідомила, що тема цьогорічної бієнале — лабораторія майбутнього. «І наразі неможливо уявити таку дискусію без України», — наголосила вона.

Ольга Нешта
Ольга Нешта

«Українська ДНК» відбудеться з 18 травня по 20 червня. Експозиція проєкту буде розміщена в Sala del Camino монастиря Сан-Косма і Даміано фонду Bevilacqua La Masa на острові Джудекка завдяки цінному внеску культурної Асоціації Scuola Permanente dell'Abitare.