НАТО змінює свою оборонну концепцію через війну в Україні

НАТО змінює концепцію захисту своїх країн-членів після широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну.

НАТО змінює свою оборонну концепцію через війну в Україні
НАТО змінює свою оборонну концепцію через війну в Україні

Альянс більше не допускає тимчасової окупації своєї території в разі нападу росії.

Зазначається, що від концепції «стримування шляхом удару у відповідь» (deterrence by retaliation) Північноатлантичний Альянс переходить до «стримування шляхом недопущення» (deterrence by denial).

НАТО планує подальше посилення своїх східних кордонів. Йдеться про накопичення техніки та військ, які зможуть швидко допомогти союзникам у разі потреби.

Попередня концепція передбачала, що в разі вторгнення росії держави-члени мали протриматись доти, доки сили союзників, переважно армії США, не прибудуть їм на допомогу і не завдадуть удару у відповідь, щоб відтіснити росіян назад.

Однак після злочинів Росії на тимчасово окупованих територіях України Польща і держави Балтії більше не хочуть допускати будь-яку російську окупацію власних територій.

Як пише видання, «стримування шляхом недопущення» означає постійне розташування союзних військ на територій країн-членів Альянсу біля кордону з РФ, більшу інтеграцію американських і союзницьких військових планів, збільшення військових витрат і детальніші вимоги до союзників щодо наявності конкретних видів сил і засобів для ведення бойових дій у разі потреби.