В НАТО обговорять членство України на саміті влітку: чи є шанси

На саміті у Вільнюсі має бути підтверджено, що Україна має стати членом НАТО після завершення війни.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, під час візиту до Києва
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, під час візиту до Києва

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Фесенко.

«Саме на цьому саміті Україна не стане членом НАТО. Поки триває війна не може йти мова про вступ України до НАТО. Показово те, що питання вже обговорюється. На цьому наполягає Україна, яка подала заявку в Альянс. Крім того, нас підтримує ціла низка країн НАТО. Адже для України питання членства в НАТО не просто політична мета. Це гарантія безпеки від нової війни. Це мають зрозуміти наші партнери. Членство України в НАТО має стати гарантією безпеки від нового вторгнення рф. А на саміті буде обговорюватися яким чином буде наступний рух України до НАТО. Зокрема, як про це буде заявлено та яке буде підтвердження. Ми хочемо отримати прямі політичні сигнали про те, що Україна стане членом НАТО не в далекій перспективі, а після завершення війни. Причому за зразком Фінляндії та Швеції», — каже експерт.

Також експерт підкреслив, що сьогодні під час візиту генсека НАТО обговорювалося питання постачання зброї Україні та її співпраця з НАТО.

«Але найголовніше про що йшла мова — рух України до Альянсу. На саміті у Вільнюсі нам треба в тій чи іншій формі оформити щось на кшталт політичних заручин з НАТО. Яка це буде форма, треба буде визначити. Є позитивний приклад Фінляндії та Швеції. Україна також має вступити до Альянсу за прискореною процедурою. Але все це треба узгодити. На саміті мають узгодити, щось на кшталт дорожньої карти яким чином будемо рухатися до Альянсу», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що на липневому саміті у Вільнюсі країни-члени Альянсу готуються обговорювати питання членства України та гарантії безпеки для неї.