Кандидат у президенти США: які шанси на перемогу в Рона Десантіса

Шанси на перемогу в кандидата в президенти США Рона Десантіса невеликі, і передусім не через нездатність опанувати рух маятника в правий бік, а через його нездатність щось зробити з колективним реднеком — масовим провінційним погано освіченим виборцем, який приховано гордиться, що він WASP (абревіатура «білий англосаксонський протестант»), і беззастережно підтримує Трампа.

Рон Десантіс
Рон Десантіс

Таку думку висловив політолог Володимир Молчанов у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Реднек (з англ. „червона шия“ — фермер, найманий працівник в сільському господарстві, або безробітний в сільській місцевості з доходом нижче середнього, білий; слово стало зневажливим з боку урбанізованого освіченого населення та водночас є предметом гордості в середовищі самих реднеків) традиційно підтримує республіканців, але саме прихід яскравого демагога Трампа з його MAGA-риторикою (MAGA — гасло Трампа, з англ. „зробимо Америку великою знову“, використовується для позначення гасел, забобонів й ідеології агресивного трампізму) та призупиненням імміграції й вільної торгівлі спонукав їх стати активними зареєстрованими виборцями Республіканської партії. Саме вони зараз складають більшість зареєстрованих активістів у цій партії. Умовно кажучи, виборець Трампа голосує за нього двічі, а переважна більшість виборців Десантіса чи будь-якого іншого системного кандидата від „слонів“ (емблема та тотемна тварина Республіканської партії, тоді як у демократів такою твариною є віслюк) готові його підтримати тільки один раз, у перший вівторок листопада високосного року», — пояснив він.

За його словами, фільтр республіканських праймериз набагато складніша для Десантіса перешкода, ніж вибори в листопаді 2024 року.

«Мало того, що він не Трамп, так він ще й католик і кубинець. Останнє є плюсом для Флориди, але не надто заохочує типового реднека, який люто та відкрито ненавидить латиноамериканських іммігрантів і, звісно, насправді так само ненавидить й американських громадян латиноамериканського походження. Попри це, останні розділилися у своїх симпатіях — мексиканці та центральноамериканці, які вважають себе окремою офіційно визнаною в США расою „хіспанік“, надають перевагу демократам, тоді як кубинці, які в переписах зазначають себе білими, у більшості підтримують республіканців», — зазначив експерт.

На його думку, для збільшення шансів на перемогу у виборах Рона Десантіса має відбутись щось екстраординарне, що станеться з Дональдом Трампом.

«А це навіть уявити складно, недарма його називають „тефлоновим“. Прихильникам байдужі ознаки його інфантилізму, егоїзму, зневаги до демократії, повідомлення про харасмент і т.п. Тобто Трамп має чи померти, чи очевидно втратити дієздатність, чи бути засудженим на позбавлення волі (хоча це не перешкоджає балотуватися в США), чи хоча б якось публічно девальвувати свій імідж „крутого мачо“», — підкреслив Молчанов.

Раніше Десантіс відзначився кількома скандальними заявами про війну в Україні. Але після хвилі критики він змінив свою риторику та назвав путіна військовим злочинцем. Політолог відповів, чи може Десантіс таким чином загравати з тими виборцями, які підтримують Україну.

«Скоріше навпаки, попередні заяви Десантіса були спробою сподобатися трампістам, пограти на їх полі. Спроба була безглуздою, адже мотиви Трампа та трампістів в їхній лояльності до росії різні. Трамп відчуває пієтет до тиранів і диктаторів, заздрить їм, бо вони мають більше влади, ніж він. Трамп пропагує ізоляціонізм й автаркію не тому, що є їхнім прихильником, а тому, що це подобається його виборцям. А самі ж трампісти, по-перше, як і Трамп, не страждають на зайву емпатію, а, по-друге, є переконаними ізоляціоністами. Хоча вони переважно злидні на велфері (державна продовольча допомога в США для бідних — талони на недорогу, але якісну їжу, популярні серед міських спадкових безробітних, переважно темношкірих, і серед сільської голоти, білих реднеків) й утримуються податками інших, їх дратує витрачання „їхніх“ податків на допомогу якійсь Україні, і взагалі витрачання Америки на будь-які міжнародні справи. Тому вони не є симпатиками росії, їм вона байдужа, як і Україна, як і вся Європа. Тому риторика ізоляціонізму в їхніх очах є необхідною, але аж ніяк не достатньою умовою завоювання їхніх симпатій. Ще треба бути Трампом, і треба бути цинічним позасистемним діпстейтбрейкером, бо на додаток вони значною мірою розділяють віру в теорії змови, в яких федеральний уряд щось таке важливе від них усіх приховує. І вони відчувають відчуженість від істеблішменту. Тобто скоріше зараз Десантіс є щирим, або принаймні висловлюється ближче до своїх власних поглядів», — роз'яснив він.

Якщо Десантіс виграє вибори та стане президентом Сполучених Штатів, за словами експерта, буде, з одного боку, розширення номенклатури, наприклад, на томагавки (а може і F-35), спроба остаточно дестабілізувати Іран, тиснення на Туреччину та нафтові монархії. А з іншого боку, швидкість постачання зброї Україні може знизитись через додатковий контроль, а невійськова допомога — суттєво впасти.

«Бо вашингтонськими кулуарами гуляє вже чимало темних історій про найнахабніші розкрадання українського бюджету українськими чиновниками. І вашингтонські можновладці радо кинуть таку кістку ізоляціоністській частині своїх виборців», — додав Молчанов.

Нагадаємо, губернатор штату Флорида Рон Десантіс подав заяву про висунення своєї кандидатури в президенти. Він став суперником екс-президента США Дональда Трампа, який також має намір поборотися за президентську посаду на виборах.