Правоохоронні структури мають допомогти УПЦ мп залишити Києво-Печерську лавру — ексзаступник Генпрокурора

Московський патріархат не підписав документи про передачу майна Києво-Печерської лаври. Однак на правовстановлюючі документи це не впливає — московські попи мають покинути лавру.

«московський патріархат не підписав документи про передачу майна Києво-Печерської лаври
«московський патріархат не підписав документи про передачу майна Києво-Печерської лаври

Про це в коментарі телеканалу заявив заслужений юрист України та колишній заступник Генерального прокурора України Микола Голомша.

«московський патріархат не підписав документи про передачу майна Києво-Печерської лаври. В такому разі складається акт про те, що держава має право управляти цим майном. Однак мова не йде про те що цей акт є основним правовстановлюючим документом. Це похідний документ. Адже рішення держава вже прийняла — передати майно Києво-Печерської лаври в управління нашій метрополії. московський патріархат ставить себе в положення, коли вони можуть опосередковано через інформацію від нашої метрополії нести відповідальність за нестачу чи знищення того чи іншого майна», — каже експерт.

За його словами, відмова УПЦ мп підписати документи про передачу майна Києво-Печерської лаври на правовстановлюючі документи не впливає.

«Для того, щоб московські попи залишили лавру — є відповідний правовий механізм. Зокрема, правоохоронні структури. Якщо вже держава набула право власності, то московські попи мають право подавати до суду. Однак держава має право попросити їх покинути приміщення у відповідності до законодавства притягнути їх до адміністративної відповідальності та зобов’язати їх покинути лавру. Якщо вони з цим не згідні — можуть подати до суду. Якщо ж вони будуть чинити опір співробітникам поліції, органам виконавчої влади, за це мають нести кримінальну відповідальність. Представникам УПЦ мп почнуть вручати підозри та обвинувачення і вони можуть понести кримінальну відповідальність. Законодавством все врегульовано, тому треба принципово слідкувати, щоб представники УПЦ мп виконували наше законодавство», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Українська православна церква (московського патріархату) у встановлений термін не підписала акти приймання-передачі державного майна Києво-Печерської лаври. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики.