Повинна запрацювати внутрішня комісія для вивчення цього питання, — експерт про «зерновий коридор»

Міністерство закордонних справ росії 4 липня заявило, що не вважає можливим продовження Чорноморської зернової ініціативи, укладеної влітку минулого року для вивезення збіжжя з українських портів.

Повинна запрацювати внутрішня комісія для вивчення цього питання, — експерт про «зерновий коридор»

Заяву російського керівництва прокоментував кандидат сільськогосподарських наук і письменник Сергій Медвідь для телеканалу I-UA.tv.

«Ми за цей час повинні були знайти інші шляхи реалізації зерна. Півтора року вже війна. Чому ми весь час до росії просимося? Ми повинні були знайти шляхи переробки та продажі надлишків зерна. Звичайно, фермерам і виробникам зерна треба продавати його, щоб мати гроші. Але що ми зробили за півтора року, окрім цього „зернового коридору“? У нас повинна запрацювати внутрішня комісія для вивчення цього питання. А цього немає. „Зерновий коридор“ із погодженням росії — це не єдине вирішення цього питання», — зазначив він.

За його словами, українська влада не працює над цим питання через те, що треба шукати інші шляхи реалізації.

«Що довше ми будемо залежати від росії, то більше ми будемо безпомічні. Нас загонять в якусь пастку. Хоча це зерно здебільшого й не наше, а вже великих власників, воно лежить в одеських портах. Цим треба займатися, але не тільки з росією. Це не єдиний коридор, не єдине рішення. Бо куди не глянь, ми впираємося в росію, до того ж свідомо», — підкреслив експерт.

На його думку, у продовженні «зернового коридору» в Україні зацікавлена влада, а не фермери.

«Фермерам потрібно продати зерно. А куди вже далі воно піде, все одно. Фермери не виходять на зовнішні ринки. Але є влада, є цілі Міністерства економіки, аграрне, закордонних справ, які мали б знайти ці коридори. Але є й великі продавці та покупці, які теж мають над цим думати. Загалом у нас немає розуміння та бажання вирішення економічних питань», — підсумував він.