Прив’язувати Хрещення Русі до 28 липня немає жодних підстав, — експерт

Прив’язувати День хрещення Київської Русі до 28 липня немає жодних підстав. Саме святкування Хрещення Русі виникає досить пізно.

Володимир Волковський у програмі "Суспільні діалоги"
Володимир Волковський у програмі "Суспільні діалоги"

Про це повідомив кандидат філософських наук, науковий співробітник відділу історії філософії України Інституту філософії імені Г. Сковороди НАН України Володимир Волковський у програмі «Суспільні діалоги» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Можу одразу сказати, що символічні речі, символічні дискусії — це особливо важлива тема. (…) Що стосується конкретно цього свята, то тут я б розділив десь на три таких моменти. По-перше, наскільки саме свято пов'язане з „рускім міром“. Я завжди наполягаю казати „руСкій мір“, тому що слово „русЬкий“ відсилає до слова Русь, що є українською спадщиною та зовсім не „рускім“. Другий момент — конкретна історична дата, конкретне датування дня Хрещення Русі. І третє — це зрештою чи доречно пов'язувати ці три свята разом», — зазначив він.

Фактично, за його словами, святкування цього дня виникає в Російській імперії в контексті спроби збудувати модерну націю, державу.

«Відповідно, своєю чергою можна сказати, що воно виникає потім, на початку 90-х, і вже входить у свою останню фазу у 2008 році. Тобто, строго кажучи, великі такі дати як 900-річчя Хрещення, тисячоліття Хрещення були та відзначалися в XIX-XX ст. Лише в нульових роках, а саме у 2008 році, ця дата була переміщена на 28 липня, при чому це переміщення було остаточно ініційоване та просунуте саме з росії», — сказав експерт.

На його думку, Хрещення саме по собі є входженням країни в європейський цивілізаційний простір і це можна пов'язувати з історією державності.

«Ми можемо говорити, що Русь є передколискою, історією, передісторією Української держави й так само прив'язуватися до неї. Але в символічній історії, у символічній пам'яті дуже важлива кожна деталь, кожна йота, яка починається від того, що ми святкуємо, коли ми святкуємо та як ми святкуємо», — підкреслив науковець.

Волковський зазначив, що пересічний обиватель дійсно святкує те, що він сприйняв із загального сакрального космосу, з поля суспільних уявлень про сакральне. «І йому щиро здається, що він святкує велике свято, він не занурюється в те, що і як він святкує», — додав гість програми.