Кожна війна Війська Запорозького починалася з політичних мотивів, — Коваленко

Кожна війна Війська Запорозького починалася з політичних мотивів, або з переговорів з іншими державами, або з використання якихось політичних моментів.

Сергій Коваленко в програмі "Точка зору"
Сергій Коваленко в програмі "Точка зору"

Про це повідомив незалежний дослідник української історії Сергій Коваленко в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Дивіться, як виник той конфлікт у „Тарасі Бульбі“. Абсолютно безглуздо та сп'яно. Там навіть, припустимо у відомому фільмі, де Тараса Бульбу грав Ступка, це якось вмотивовано — принесли вбиту дружину, а в повісті ж не так. Там просто Тарас Бульба приїхав на Січ і йому схотілося повоювати. А кошовий сказав, що не можна воювати, тому що є угода. І той почав підпоювати козаків, агітувати, щоб переобрати цього кошового на іншого», — розказав він.

Ведучий програми наголосив, що Тарас Бульба був бунтівником.

«Тобто є порядок, є угода, яку визнають. Кошовий, законослухняна людина, яка не хоче порушувати угоду, стає жертвою інтриг Тараса Бульби проти нього. І далі він використовує інструментарій, типовий для росіян — підпоїти, наговорити і таке інше. Зараз, під час російсько-української війни, дуже часто згадують слова Бісмарка про те, що жодна угода з росією не вартує й паперу, на якому вона підписана», — сказав Тетерук.

Коваленко додав, що новий кошовий, якого обрали з подачі Тараса Бульби, теж спочатку спирався на угоду.

«А тут же прийшли з Великої України, там гноблять. Кошовий вирішив, що це не проти турків, з якими угода, а інший бік», — розказав дослідник про те, як новий кошовий погодився на війну.

За його словами, історик впродовж 50 років він був занурений у цю історію. Таким чином дійшов однозначного висновку, що ніколи з таких мотивів, як у повісті «Тарас Бульба», війн Війська Запорозького не виникало. Запорожці насамперед керувалися політичними мотивами.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.