ВПК України може бути одним з потенційних для забезпечення потреб НАТО — експерт

Військово-промисло́вий комплекс (ВПК) України може бути одним з потенційних для потреб забезпечення НАТО, при умові, що Україна набуде повноправного членства найближчим часом.

ВПК України може бути одним з потенційних для забезпечення потреб НАТО
ВПК України може бути одним з потенційних для забезпечення потреб НАТО

Про це в коментарі заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак

«Прогноз ВВП на 2023 рік покращили, враховуючи те, що аграрний сектор України, не дивлячись на масово захоплену територію та масове замінування, все одно працює та збирає непогані врожаї, які більше ніж у 90-х роках. Також бачимо перші приклади розблокування зернового коридору, де судна долають російську блокаду та здійснюють експерт українського зерна. Тому покращення зростання ВВП базується на аграрному секторі. В промисловості особливих зрушень немає, окрім окремих випадків розвитку ВПК. Всі інші сфери економіки фактично в стані виживання. Тому покращення економіки в основному будується навколо трошки кращих перспектив в агросекторі України», — каже А. Новак.

На його думку, Україна має вкладати кошти у розробку власного ВПК.

«Це зараз робиться не завдяки державній політиці, а скоріш всупереч їй. Завдяки приватним ініціативам наших розробників та підприємців, які організували виготовлення дронів різного типу та інших видів озброєння для ЗСУ. Якби ще почалася державна політика з розвитку ВПК, то звичайно Україна мала б дуже багато перспектив в напрямку розвитку ракет і ракетоносіїв, дронів, як повітряних, так і морських. Ми бачимо успішні приклади власного виробництва, власних зразків, які виявляються дуже ефективними. Тому ВПК України може бути одним з потенційних для потреб забезпечення НАТО, при умові, що Україна набуде повноправного членства найближчим часом», — резюмує А. Новак.

Нагадаємо, що на початку серпня Міністерство економіки слідом за Національним банком заявило про перегляд прогнозів розвитку економічної ситуації в країні 2023 року.