Чому США вважають, що в Україні у 2024 році мають відбутися вибори попри війну — відповідь експерта

Основний посил Заходу стосовно проведення парламентських та президентських виборів навіть під час війни — легітимність влади в Україні.

американський сенатор Ліндсі Грем
американський сенатор Ліндсі Грем

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«В Конституції немає прямої заборони на проведення виборів. Тому що 83 стаття основного закону виписана таким чином, що мовиться про пролонгацію п’ятирічних повноважень про скликання Верховної Ради в умовах воєнного стану до виборів до зняття воєнного стану. Однак ще раз наголошую, що в Конституції немає прямої заборони проведення парламентських чи президентських виборів. Тобто заборони йдуть на рівні законів про воєнний стан. А те, що ми почули заклик проведення виборів від Ліндсі Грема та схожі меседжі від Ради Європи, це може бути, як позитивом та і негативом. Якщо подивитися на геополітичний макрорівень, то цілком зрозуміло, що в березні наступного року в рф під час президентських виборів переоберуть путіна. В Україні через обмеження законодавства таких виборів не відбудеться. Тому у рф буде чіткий меседж, що влада в нашій країні є нелегітимною», — каже І. Чаленко.

На його думку, якщо війна затягнеться, то повноваження парламенту закінчаться в серпні 2024 року. Вибори президента мають відбутися в березні 2024 року, а у квітні пройти другий тур.

«Таким чином на Заході хочуть показати, що вони будуть підтримувати українську владу, у якої не буде жодних питань до легітимності такої влади. Навіть не дивлячись на те, що прийнято законодавство про заборону проведення виборів. Однак з точки зору механіки проведення виборів, не уявляю, як провести очні вибори на території, яка повністю прострілюється ракетами рф, коли українці можуть сидіти весь день в укриттях під час повітряних тривог. Також не зрозуміло, як проводити агітацію і що робити з 5 млн переселенців та 6 млн українців, які знаходяться за кордоном. Адже наші закордонні дільниці не зможуть прийняти таку кількість виборців. Цифрове голосування в публічній сфері дискредитовано, бо опозиція натякає на фальсифікації. Питання голосування поштою, фактично не знаходить підтримки серед населення. Однак Захід дає чіткий меседж через Ліндсі Грема та багатьох інших — як хочете, але проводьте ці вибори. Тому такі вибори відбудуться», — каже політолог.

На його думку, питання в тому, коли саме відбудуться вибори. Чи навесні наступного року, чи восени.

«Однак те, що їх будуть проводити в будь-яких умовах не маю жодних сумнівів. Не виключаю, що будуть допускати до участі блоки політичних партій, з піднятим бар’єром. Можливо у 7- 8%. Не виключаю, що буде прибиратися мажоритарна система. Хоча можливо у парламенті залишать порожні місця до моменту звільнення всіх окупованих територій. Але абсолютно переконаний, що будуть відмовлятися від нинішньої системи відкритих регіональних списків. Адже реалізувати її в нинішніх умовах просто неможливо. Однак питання в тому, наскільки чесним буде передвиборчий процес для всіх учасників. Тому дивлюся на все це з великою насторогою. Якщо війна затягнеться на роки, а певні програми підтримки ЗСУ прописуються і на 2025 — 2027 рік, очевидно в США не хочуть бачити на території України формування авторитарного режиму. Тому ці вибори стануть певним компромісом. Хоча найбільше шансів перемогти буде саме у президента Зеленського. Однак це буде підтвердження їх легітимності для боротьби з російським агресором», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що сенатор США від Республіканської партії Ліндсі Грем заявив, що в Україні в 2024 році мають відбутися вибори, незважаючи на введений воєнний стан.