Підприємці масово виїжджають з України — голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу

Кабмін хоче стимулювати українців повертатися та інвестувати зароблені за кордоном кошти у національну економіку. Однак на тлі корупційних скандалів, українці не вірять владі, прірва недовіри стає ще більше та підприємці масово виїжджають.

Підприємці масово виїжджають з України
Підприємці масово виїжджають з України

Про це в коментарі заявив голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь.

«Добре, що уряд планує повертати українців з-за кордону. Це свідчить про те, що чиновники нарешті зрозуміли, що основний капітал будь-якої країни, це не гроші і не території, а люди, а ми його дуже динамічно втрачаємо. На початку війни з країни виїхали мільйони громадян. Зараз же з країни виїжджають бізнесмени, і роблять вони це не від гарного життя, а від втомленості та розчарування. Так вони протестують ногами проти дій Кабміну та парламенту. Це меседж від реального сектору економіки керівництву держави — хлопці, ви робите, щось не так. На тлі повернувшихся перевірок бізнесу в умовах війни та довоєнної податкової політики, бізнесмени не можуть працювати та вимушені згортати свою діяльність в Україні. Президента просили через референдум вирішити чи повертаємося до довоєнного оподаткування та перевірок бізнесу чи ні? Або ж тоді влада має пояснити, чому це треба зробити. Мали бути аргументи. Адже величезний шматок війни лягає на реальний сектор економіки та суспільство. Люди купують все необхідне на фронт та підтримують наших бійців донатами», — каже експерт.

На його думку, те, що Кабмін хоче стимулювати українців повертатися та інвестувати зароблені за кордоном кошти у національну економіку, добре. Однак, українці не дивляться на те, що говориться, вони дивляться не те, що відбувається.

" Наше суспільство змінилося. Воно вже не повернеться до 24 лютого 2022 року. Війна змінила українців. Тому ввести їх в оману буде дуже складно. І до війни не було чіткого порозуміння між владою, бізнесом та суспільством. Зараз цього також не сталося. Навпаки на тлі корупційних скандалів ще більше зросла недовіра до влади. Прірва недовіри стає ще більше. Я бачу, як підприємці масово виїжджають з країни. Ми втрачаємо наш потенціал на відновлення, будівництво та розвиток. Мені, як підприємцю боляче дивитися, як держава через свої дії втрачає основний ресурс — людей, які здатні відновити та побудувати нову економіку. Державі надважливі люди, які можуть організувати підприємство. Це люди з іншим складом мислення. Наші західні партнери це розуміють та залучають людський капітал до себе. Тому стратегічно економіки цих країн виграють", — каже експерт.

За його словами, економіка Польщі розвивається за рахунок українців.

«Там перебуває близько 4 млн наших громадян. За 1, 5 роки польська економіка починає демонструвати розвиток і ми бачимо ці економічні показники. Це приклад того, що люди здатні генерувати додаткову вартість товарів та послуг, але не з написом зроблено в Україні, а з написом зроблено в Польщі. Наші підприємці, вироблять наш товар у сусідній країні. Податки також заплачені в Польщі, робочі місця також створені в Польщі. У Варшаві це добре розуміють та користуються цим і правильно роблять. Ми маємо це нарешті зрозуміти й не якимось ефірними програмами, а діями продемонструвати, що ми готові боротися за кожного нашого підприємця та кожного громадянина. На жаль, поки в Україні лише обговорюють ці можливості», — резюмує Р. Соболь.