В Україні скасують фіксований курс долара: до чого готуватися

Якщо НБУ вирішить усунутися від виконання своїх конституційних обов’язків, то наслідки можуть бути непередбачуваними

В Україні скасують фіксований курс долара:
В Україні скасують фіксований курс долара:

Про це в коментарі заявив економічний експерт Юрій Гаврилечко.

" Однією з функці Нацбанку є забезпечення стабільності гривні. Якщо НБУ вирішить усунутися від виконання своїх конституційних обов’язків, то наслідки можуть бути непередбачуваними. Тому будь-які прогнози з цього приводу можуть справдитися, або ж ні. Варто зазначити, що курс гривні переважно стабілізується коштом іноземних кредитів та грантової допомоги, а також низького рівня зовнішнього товарообігу. Тобто ситуація і так є достатньо несприятливою для економіки. Більш того, Україна продовжує експортувати переважно сировину, а не готову продукцію. Частково це пов’язано з війною, але значною мірою це відбувається через те, що уряд нічого не зробив для того, щоб скоригувати економічну політику та застосовувати певні інструменти для мотивації і стимулювання переробної промисловості в Україні. Тож з нашою структурою економіки, яка продовжує деградувати та ставати все більше примітивною, будь-які зміни на кшталт відмови від підтримки курсу можуть достатньо негативно вплинути абсолютно на всі галузі економіки", — каже експерт.

За його словами, яким буде курс долара прогнозувати складно.

«Але рівновага точно зміститься у бік послаблення гривні. Це можна стверджувати однозначно. Відмова від стабільного курсу лише додасть свою частку в процес дестабілізації економіки», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що НБУ має намір повернутися до гнучкого курсу долара, таким чином відмовившись від фіксованого, який зараз становить 36,56 грн. Втім, цьому передуватиме низка процесів, передбачених узгодженою з МВФ програмою валютної лібералізації.

Про це повідомило керівництво Нацбанку на брифінгу після засідання монетарного комітету.