Небезпечний сигнал — експерт про заміну Вірменії у Зангезурському коридорі

Якщо Вірменія відмовиться брати участь у створенні транспортних маршрутів через свої території, вони підуть через Іран, то це може призвести до загострення конфлікту між певними країнами.

експерт про заміну Арменії у Зангезурському коридорі
експерт про заміну Арменії у Зангезурському коридорі

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Віктор Небоженко.

«Це не дуже приємно для Туреччини. Адже Іран вступає у складні стосунки з Азербайджаном та Вірменією. Це трохи провокаційна заява президента Туреччини Ердогана. Однак, після ситуацією з Арсенією треба було щось вирішувати. Адже має бути коридор з материковим Азербайджаном. Якщо до цього підключиться Іран, то для цього потрібно міжнародне рішення. Адже в ручному режимі Іран, Азербайджан, Вірменія та Туреччина такі речі вирішувати не можуть», — каже експерт.

На його думку, президент Туреччини Ердоган під час зустрічі з президентом Азербайджану Алієвим показав цю швидко зростаючу проблему, де без присутності великих світових держав не обійдеться.

«Сторони зараз почнуть перемовини, тому що Ердоган надсилає небезпечний сигнал Ірану. Адже зараз з’ясовують відносини Туреччина та Іран. Скоріш за все ведуться якість перемовини, і Ердоган демонструє свою точку зору. Однак Іран так просто не залишить, те що відбулося на Південному Кавказі, тому що дуже сильно перекриває його доступ до європейських ринків та світовій торгівлі, якщо у Зангезурському коридорі буде повний контроль Азербайджану та Туреччини. Іран не влаштує те, що повністю закриються кордони. Цього треба було очікувати. Однак це може призвести до загострення у ситуації між Туреччиною та Іраном, якщо сторони не зможуть домовитися», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що зустріч президентів Азербайджану та Туреччини минулого понеділка в Нахічевані вивела на громадський порядок денний питання відкриття «Зангезурського коридору».