Чи перетворять Україну на президентську республіку — відповідь експерта

Президентська республіка в Україні існує з серпня 2019 року.

Чи перетворять Україну на президенську республіку
Чи перетворять Україну на президенську республіку

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«У чинної влади або їх партнерів має бути конституційна більшість у парламенті. Також має бути завершення воєнного стану та війни. Лише в таких умовах можна говорити про зміну конституційних параметрів управління державою. Загалом ми розуміємо в якій країні живемо і думаю, що насправді президентська республіка у нас існує з серпня 2019 року, після першого скликання нинішньої Ради. Тобто за Конституцією ми маємо парламентсько- президентську, але де-факто весь цей період президенства Зеленського ми фактично перебуваємо в умовах президентської республіки. Куди ще більше збільшувати повноваження?», — каже політолог.

За його словами, зміни на законодавчому рівні будуть підкреслювати втрату керованості нинішнім форматом монокоаліції з партнерами. Тому не факт, що подібне буде запроваджуватися.

" Є ідеї стосовно необхідності президентської республіки, ледь не по типу, як у США, так само є ідеї переведення України на рейки парламентської республіки. Повальна більшість країн ЄС має якраз відповідну форму правління. Думаю, що жодна із сторін не досягне бажаного потенціалу для таких змін, тому в законодавстві залишиться парламентсько-президентська. Однак як буде відбуватися управління покажуть найближчі вибори. Якщо президент і далі буде отримувати підтримку більшості населення, то можна вважати, що контроль президента у державі зберігається. В майбутньому все залежатиме від виборів. Прогнозувати щось зараз невдячна справа. Зараз відбувається розсинхронізація роботи влади. Подібними моментами намагаються показати — не буде командної роботи, тоді запровадять зміни, завдяки яким президент отримає більше нормативних повноважень. Україна де юре буде переведена у стан президентської республіки. Поки що це більше слова. Хоча такі ідеї можуть бути, однак для їх імплементації поки немає жодних підстав", — резюмує експерт.

Нагадаємо, що перший заступник спікера Верховної Ради, нардеп від фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявив, що нині розглядається можливість переходу України від парламентсько-президентської держави до президентської. Потім нардеп спростував свою заяву.